Presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat vineri pentru Mediafax ca antiviralul Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru COVID-19.
Profesorul isi bazeaza afirmatiile pe primele rezultate ale studiului cu antiviralul Remdesivir, conceput pentru tratamentul Ebola. Din 125 de pacienti in stare critica, internati intr-un spital din Chicago, doar doi au decedat. Starea celorlati s-a imbunatatit rapid si cei mai multi au putut fi externati dupa o saptamana de tratament.
Pana in toamna putem avea medicamentul care trateaza COVID-19, a declarat Alexandru Rafila.
„Acesta ar fi primul produs autorizat care actioneaza asupra virusului, practic impiedica replicarea virala. Ar fi primul medicament etiologic si faptul ca din cei 125 de pacienti cu forme grave care au fost tratati evolutia a fost favorabila si chiar rapid favorabila, dupa cateva zile de terapie pacientii au putut fi mutati din sectiile de terapie intensiva si dupa inca cateva zile au putut fi externati, ofera o speranta extrem de puternica. Atunci cand ai un medicament care trateaza cauza bolii si rezultatele sunt rapid observabile, speranta este ca putem avea pana in toamna un tratament care sa impiedice aceste forme care provoaca un numar mare de decese, mai ales in randul categoriilor la risc”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.
Acesta a mai spus ca 4000 de pacienti din intreaga lume au fost tratati cu Remdesivir, iar saptamana viitoare ar putea fi facute publice rezultatele pentru inca 400 de bolnavi de COVID-19 tratati cu acest antiviral. Daca rezultatele vor fi la fel de bune, ar fi un pas important pentru autorizarea acestui medicament in SUA, precum si in alte tari. Iar daca un tratment eficient va fi folosit la scara larga, vor putea fi relaxate masurile de distantare sociala.
„Ar trebui sa ne apropiem de o situatie in care activitatea sociala, activitatea economica sa se apropie de normal, mai ales ca, in cursul sezonului rece, cum se intampla de obicei la infectiile virale cu transmitere respiratorie, exista o crestere a numarului de cazuri si atunci putem fi mai bine pregatiti pentru un eventual noul val care ar putea sa fie inregistrat spre sfarsitul acestui an”, a adagat profesorul.
Antiviralul nu exista inca in Romania.
„Am facut o aplicatie prin intermediul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru ca tara noastra sa fie inclusa in cadrul unui studiu care include 27 de tari. El presupune administrarea acestui medicament in paralel cu cele care sunt introduse in protocoalele terapeutice nationale, speram sa obtinem cat mai repede aprobarea de la Agentia Nationala a Medicamentului, care trebuie sa avizeze protocolul propus de catre OMS si, intr-un timp cat mai scurt, eu sper o saptamana, maximum doua, sa putem incheia aplicatia, iar pacientii din Romania sa poata beneficia de acest medicament. Pe de alta parte, exista si o alta posibilitate, in perioada imediat urmatoare, care se refera la studii organizate chiar de compania producatoare”, a mai spus Alexandru Rafila.
Profesorul sustine ca singurul lucru care ii poate fi reprosat studiului cu Remdesivir este faptul ca nu are si un grup de control.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…