news

Pana si judecatorilor CCR li s-a facut rusine de spaga pe care PSD si ALDE au dorit sa le-o bage in buzunar. Au decis ca este „partial neconstitutionala”

Legea prin care este sporita imunitatea judecatorilor Curtii Constitutionale a Romaniei este partial neconstitutionala, a decis marti CCR, potrivit lui Valer Dorneanu.

”Judecatorii Curtii nu vor beneficia de imunitate. Cererea de urmarire penala in cazul unui judecator CCR nu va fi facuta de Ministrul Justitiei, ci de procurorul general, pentru actele penale, dar judecatorii se vor pronunta pe cererile de urmarire penala si pe suspendarea judecatorului trimis in judecata”, a explicat Dorneanu.

Sesizarea de neconstitutionalitate a modificarilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR fost depusa in 23 februarie de 38 de senatori PNL si USR, care spun ca legea a fost adoptata cu incalcarea mai multor dispozitii constitutionale care prevad ca justitia se infaptuieste in numele legii si ca este unica, impartiala si egala pentru toti.

Semnatarii sesizarii spun ca legea incalca independenta judecatorilor constitutionali, principiul separatiei puterilor in stat, egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice si recomandari ale Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept.

„Aceasta imunitate reglementata de legiuitorul ordinar pentru judecatorii Curtii Constitutionale este mai extinsa decat oricare dintre imunitatile si masurile de protectie stabilite de legiuitorul constituant pentru parlamentari, pentru presedintele Romaniei si pentru membrii Guvernului”, arata senatorii PNL si USR in sesizare.

Potrivit acestora, art. 66 alin. (1), (2) si (3) din lege face posibila urmarirea penala si trimiterea in judecata, respectiv retinerea, arestarea sau perchezitionarea unui judecator al CCR, insa conditiile legale in care se pot realiza aceste acte procesuale sunt dificil de realizat si depind de vointa exclusiva a unei autoritati politice, respectiv Ministerul Justitiei, precum si de vointa autoritatii administrativ-jurisdictionale, plenul Curtii Constitutionale, „aspecte care conduc la aprecierea ferma a imposibilitatii infaptuirii justitiei cu privire la toate faptele penale comise de un judecator al Curtii”.

Propunerea legislativa a deputatului minoritatilor sarbe, Adnagi Slavoliub, prin care judecatorii Curtii Constitutionale ar urma sa beneficieze de imunitate sporita, a fost adoptata de Senat in 14 februarie si prevede ca judecatorii CCR nu mai pot fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata faa incuviintarea a doua treimi din numarul judecatorilor CCR.

„Imunitatea propusa constituie cea mai eficienta garantie ca judecatorii CCR isi pot exercita rolul conferit de legea fundamentala fara constrangeri sau presiuni. Au fost preluate conditii prevazute in caz de infractiunea flagranta pentru deputati si senatori, tocmai pentru a elimina speculatia ca judecatorii CCR ar apartine de orice responsabilitate penala in cazul comiterii unei infractiuni indiferent de conditii”, se arata in expunerea de motive.

„Judecatorii CCR nu pot pot fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata, decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judectaorului in cauza”, se mentioneaza in legea de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Potrivit formei adoptate pe 11 aprilie 2017 de Camera Deputatilor, pentru infractiunile savarsite de judecatorii CCR, urmarirea penala si trimiterea in judecata se fac doar de catre Parchetul depe langa ICCJ, iar competenta de judecata apartine ICCJ. Un alt alineat prevede ca, dupa incetarea mandatului de judecator CCR, acesta sa poata opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen. Aceeasi propunere legislativa prevede ca, la incetarea mandatului de judecator CCR din motive medicale, acesta beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta pe sase luni. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat in forma aprobata de Camera Deputatilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania trimite o nava de cercetare sa scaneze fundul marii in cautarea victimele din provincia Valencia

O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…

36 de minute ago

Rusia a condamnat doi soldati care au ucis o intreaga familie in Ucraina

Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…

51 de minute ago

SUA acuza un iranian de organizarea unui complot pentru a-l ucide pe Donald Trump

Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…

2 ore ago

Provincia pakistaneza Punjab este atat de poluata incat autoritatile interzic intrarea oamenilor in parcuri, gradini zoologice si locuri de joaca

Provincia Punjab din estul Pakistanului a interzis vineri intrarea populatiei in parcuri, gradini zoologice, locuri…

2 ore ago

Germania: Un presupus lider extremist de stanga arestat in Turingia pentru agresiuni fizice motivate politic

Dupa o cautare care a durat mai multi ani, politia germana a arestat un presupus…

2 ore ago

Amsterdam interzice demonstratiile dupa ce „echipe antisemite” i-au atacat pe fanii israelieni care au venit pentru meciul de fotbal Ajax Amsterdam – Maccabi Haifa

Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…

2 ore ago