Panica la Antena 3: „Ce a cautat Kovesi cu Zelenski? Vrea sa fie viitorul presedinte al Romaniei, discursul ei nu a prea avut nicio legatura cu functia si atributiile sale ca procuror european”

politica

Antena 3 a lansat, duminica seara, ipoteza ca Laura Codruta Kovesi va candida la Presedintia Romaniei intrucat, in timpul intalnirii pe care a avut-o cu Volodimir Zelenski, in Ucraina, ar fi avut un discurs „fara nicio legatura cu rolul Parchetului European”.

„A dorit sa arate ca are sustinere din partea aliatilor strategici pentru a fi viitorul presedinte al Romaniei. Discursul ei a foat mai degraba al unui presedinte, nu al unui procuror”, a sustinut o prezentatoare Antena 3.

„Discursul sau insa nu a prea avut nicio legatura cu functia si atributiile sale ca procuror european.

Un discurs care poate fi considerat corect, doar ca fara nicio legatura cu rolul Parchetului European, care este investigarea si urmarirea penala a fraudei impotriva bugetului Uniunii Europene si a altor infractiuni impotriva intereselor financiare ale blocului comunitar.

Prin prisma acestor atributii, n-a fost foarte clar nici rolul prezentei Codrutei Kovesi in Ucraina, in afara de a aparea in poze alaturi de Zelenski, lucru speculat de unii un start al campaniei electorale pentru presedintia Romaniei”, a relatat Antena 3.

Citeste si: Kovesi s-a intalnit cu Zelenski in Ucraina: „Sunt aici pentru a lua pozitie, alaturi de voi, impotriva noului avatar al raului radical”

Procurorul sef al Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, s-a intalnit cu presedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, la Lviv, la conferinta United4Justice.

„Procurorul-sef european a participat ieri la conferinta United4Justice de la Lviv  pentru a arata cum EPPO poate ajuta autoritatile ucrainene in investigatiile privind fraudele care afecteaza interesele financiare ale UE”, a anuntat EPPO pe Twitter.

Discursul lui Kovesi la Lviv, in prezenta lui Zelenski:

„Este un privilegiu sa ma aflu astazi aici, un privilegiu la care nu as renunta pentru nimic in lume. As dori sa le multumesc gazdelor noastre, barbatii si femeile libere din Ucraina, pentru ca ne-au aparat pe toti cu puterea vointei lor.

Intalnirile ca aceasta contribuie la formarea unei intelegeri comune a situatiei. Prietenii nostri ucraineni au puterea de vointa necesara, dar puterea rezistentei lor la agresiunea rusa depinde in mare masura de sprijinul nostru.

Una este sa il declaram si alta este sa il oferim. Una este sa ne exprimam solidaritatea si alta este sa exprimam o soarta comuna.

Putini stiu ca, in iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei Uniuni franco-britanice, cu organe comune de aparare, politica externa, financiara si economica.

Aceasta ultima incercare de a preveni prabusirea iminenta a Frantei sub agresiunea nazista a venit prea tarziu. Una dintre explicatiile prezentate de Jean Monnet in Memoriile sale a fost ca ‘Ambele natiuni, si chiar si cetatenii lor individuali, inca mai credeau in adancul sufletului lor ca pot scapa si supravietui singure, prin propriile eforturi separate’.

Astazi, asistam din nou la o tentativa de dominatie, punand lumea in pericol de moarte. Suntem noi mai intelepti decat predecesorii nostri?

Peste ani, istoria va examina fiecare alegere pe care nu o vom fi facut; fiecare fapt pe care vom fi ales sa il ignoram, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepotii nostri vor invata, de asemenea, despre alegerile pe care le vom fi facut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper ca se vor inspira din modul in care noi ne-am indeplinit responsabilitatile.

In zilele urmatoare, colegi mult mai calificati vor expune ororile agresiunii rusesti. Veti discuta despre cum sa ii tragem la raspundere pe autorii tuturor acestor crime. Exista un fapt pe care nu il pot ignora: Federatia Rusa deporteaza mii de copii ucraineni. Da, deportand!

Doar acest fapt ne duce cu gandul la cele mai intunecate ore ale istoriei europene. Acesta este motivul pentru care am vrut sa fiu aici astazi.

Nu doar pentru ca vietile ucrainenilor sunt sacrificate pentru ca noi, ceilalti, sa traim in pace.

Nu doar pentru ca, daca Ucraina cade, Rusia nu se va opri.

Nu doar pentru ca adevaratul obiectiv al agresorilor nu este castigarea teritoriala, ci impartirea Europei in sfere de influenta, ceea ce ar insemna sfarsitul integrarii europene.

Sunt aici pentru a lua pozitie, alaturi de voi, impotriva noului avatar al raului radical.

Doamnelor si domnilor,

In aceasta situatie, ce poate face Parchetul European?

Putem ajuta autoritatile ucrainene in investigatiile privind fraudele care afecteaza interesele financiare ale UE.

Asa cum a spus procurorul general Kostin in mai multe randuri: in timp de razboi, coruptia este tradare. Noi doi avem aceeasi intelegere a ceea ce este in joc. Mentineti increderea cu consecventa in lupta impotriva coruptiei. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficienta. Suntem pe deplin aliniati.

Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta.

Actionam ca un birou unic cu o structura descentralizata. Nimeni nu are acces la mai multe informatii decat noi si, in comparatie cu metodele traditionale de coordonare transfrontaliera, suntem mult mai rapizi.

Suntem cel mai puternic instrument de investigare si urmarire penala disponibil in prezent in UE in ceea ce priveste criminalitatea financiara transfrontaliera. Nu exista o modalitate mai buna pentru ca UE sa aplice intreaga forta a fortei sale economice colective si a sistemelor sale de justitie penala asupra celor care contribuie la evaziunea de sanctiuni.

Daca EPPO nu ar exista pentru a apara interesele financiare ale UE, ar trebui sa il inventam pentru a ne asigura ca masurile restrictive ale UE sunt atat de dureroase pe cat ar trebui sa fie.

EPPO este pregatit sa lupte impotriva infractorilor care ascund originea, destinatia sau proprietatea bunurilor si activelor care intra sub incidenta regimului de sanctiuni al UE. Acest lucru ar ajuta la incetinirea efortului de razboi al Rusiei si, cu confiscari in urma urmaririi penale, ar contribui chiar la finantarea reconstructiei Ucrainei dupa razboi.

Sper ca veti intelege de ce astazi, la Liov, nu pot ramane in limitele autocontrolului judiciar.

Iata de ce, in calitate de prim procuror-sef european, am incredere in institutiile Uniunii Europene pentru a lua pozitie fata de initiativa franco-germana de a extinde sfera de competenta a EPPO la eludarea masurilor restrictive ale UE! Sunt convins ca EPPO este pregatit si ar trebui sa facem acest lucru”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: