Panica la Bucuresti, Kovesi trece la un nou nivel in lupta contra „bandelor de infractori”. Cere statelor UE crearea unei „forte de elita compusa din anchetatori financiari cu inalta calificare”
Sefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, a publicat un articol in Die Welt prin care cere liderilor statelor UE sa fie de acord cu formarea unei ”forte de elita” in interiorul parchetelor nationale pentru a lupta contra „bandelor de infractori”.
„Cer tuturor autoritatilor nationale abilitate sa preia aceasta practica deja dovedita si sa formeze unitati specializate in sustinerea cercetarilor noastre care sa cuprinda anchetatori pentru probleme financiare, impozite si vamale. Propun sa formam in interiorul UE o forta de elita compusa din anchetatori financiari cu inalta calificare, dar care sa-si desfasoare activitatea si dincolo de granitele UE”, a scris Kovesi.
Traducerea articolului din Die Welt:
Crima organizata. Asa ajunge sa treaca in ofensiva UE in lupta impotriva bandelor de infractori
In momentul in care EPPO primeste o relatare credibila privind infractionalitatea, va exista o imbunatatire vizibila. Sa vorbim de un exemplu actual, operatiunea „Platinum Rush”. In iulie 2019 autoritatile germane au demarat cercetarile privind o frauda TVA planificata.
In cazul unor astfel de inselaciuni, in Germania se prevede ca primele condamnari sa aiba loc, in medie, in termen de trei ani de la demararea cercetarilor. Astfel, autoritatile nationale i-au chemat in fata justitiei pe primii suspecti potrivit acestor prevederi.
Cand EPPO a preluat acest caz in iunie 2021, cercetarile s-au extins asupra a trei alte state membre. Am identificat noi suspecti si active. In noiembrie 2021 am retinut primele persoane si am confiscat active in valoare de 3 milioane euro. Dupa cinci luni aveam o lista de 30 de suspecti, precum si o prima condamnare definitiva si confiscare. Alti trei suspecti vor aparea in cateva saptamani in fata justitiei.
EPPO a fist un accelerator demn de luat in seama. Iar ceea ce este si mai important: suntem singurii care suntem in stare sa lichidam intreaga banda de crima organizata pe care am descoperit-o in spatele acestui sistem.
Avand 35 de birouri in 22 de state membre, procurorii nostri europeni delegati lucreaza impreuna direct, separat de sistemul greoi si incet al asistentei legale reciproce.
Nu suntem mai rapizi doar cand vine vorba despre cazuri singulare, ci si in situatia de descoperire a unor noi activitati infractionale, de introducerea unor noi cercetari bazate pe informatii pe care nu le detine nimeni altcineva.
La acest moment nimeni nu este mai capabil decat EPPO in cercetarea tuturor increngaturilor posibile dintr-un caz cu caracter transfrontalier. Accesul nostru direct la toate informatiile privind cazurile inregistrate in statele membre ne permite sa stabilim legaturi in a descoperi active ce altfel nu ar fi putut fi dezvaluite.
Datorita infiintarii Parchetului European am reusit sa realizam ceea ce numesc eu „Zona EPPO”. O zona in care unificam procedura in cazul anchetarii fraudelor din UE.
Nu este vorba aici doar de acelasi obiectiv, de un instrumentar comun si proceduri simplificate. In zona EPPO nu gandim si actionam international, ci functional. De exemplu, nu ne mai ocupam de un caz demarat in Germania si fiind in legatura cu autoritatile nationale abilitate din Italia si Bulgaria. Ne gandim la o lovitura data unei anumite organizatii infractionale – prin intermediul birourilor EPPO din Munchen, Milano si Sofia.
De aceea cer tuturor autoritatilor nationale abilitate sa preia aceasta practica deja dovedita si sa formeze unitati specializate in sustinerea cercetarilor noastre care sa cuprinda anchetatori pentru probleme financiare, impozite si vamale. Propun sa formam in interiorul UE o forta de elita compusa din anchetatori financiari cu inalta calificare, dar care sa-si desfasoare activitatea si dincolo de granitele UE.
Pentru aceasta nu este nevoie de modificarea vreunei legi; este o pura decizie organizatorica a autoritatilor nationale abilitate. Poate sa se realizeze chiar si maine.