Papa Francisc, despre interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, afiliata Moscovei: „Va rog sa nu desfiintati, direct sau indirect, o biserica crestina”

news

Papa Francisc si-a exprimat regretul, duminica, privind interzicerea de catre Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene legata de Moscova, exprimandu-si ingrijorarea pentru libertatea de cult in aceasta tara sfasiata de razboi, scrie AFP.

„Continui sa urmaresc cu durere luptele din Ucraina si Federatia Rusa. Si, gandindu-ma la legile adoptate recent in Ucraina, ma tem pentru libertatea celor care se roaga”, a spus liderul Bisericii Catolice la finalul rugaciunii saptamanale Angelus.

„Pentru ca cei care se roaga cu adevarat se roaga intotdeauna pentru toata lumea. Nu se comite un rau cand te rogi. Daca cineva comite rau impotriva poporului sau, va fi vinovat de el, dar nu poate sa fi comis raul pentru ca s-a rugat”, a insistat el in fata credinciosilor adunati in Piata Sfantul Petru.

Volodimir Zelenski a interzis ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependenta de Patriarhia Moscovei

Sambata, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a intalnit cu papa Francisc in iunie la G7 in Italia, a promulgat o lege care interzice ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependenta de Patriarhia Moscovei, care a fost mult timp principala confesiune a tarii.

„Sa-i lasam sa se roage pe cei care vor sa se roage in ceea ce considera a fi biserica lor”, a spus papa. „Va rog sa nu desfiintati direct sau indirect o biserica crestina. Nu ne atingem de biserici”, a adaugat Suveranul Pontif.

Patriarhul ortodox rus Kirill, care a sustinut in mod deschis invadarea Ucrainei, a acuzat sambata Kievul ca ii „persecuta” pe credinciosii din aceasta ramura.

Biserica Ortodoxa dependenta de Patriarhia Moscovei si-a pierdut influenta de la crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independente in 2018, chiar daca pastreaza mii de parohii in toata tara.

Desi aceasta ramura a intrerupt legaturile cu Moscova in 2022 dupa inceperea conflictului din Ucraina, autoritatile ucrainene o considera in continuare sub influenta rusa si au inmultit procedurile legale, perchezitiile si confiscarile impotriva sa.

De la invazia Moscovei din Ucraina, papa Francisc a lansat, fara succes, numeroase apeluri la pace.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: