Papa Francisc a dezvaluit intr-un interviu publicat marti de cotidianul italian Corriere della Sera ca a solicitat sa calatoreasca la Moscova pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin, ca sa-i ceara sa puna capat razboiului din Ucraina, dar ca inca nu a primit niciun raspuns, transmite EFE, citata de Agerpres.
Suveranul pontif a explicat ca, desi a discutat cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, inca nu a vorbit si cu Putin, care l-a sunat in decembrie, pentru a-l felicita de ziua lui. Papa Francisc a mai declarat ca, dupa 20 de zile de razboi, i-a cerut cardinalului secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, sa-i trimita presedintelui rus un mesaj prin care sa il anunte ca papa este dispus sa mearga la Moscova.
”Desigur, era necesar ca liderul de la Kremlin sa permita unele deschideri. Inca nu am primit raspuns si continuam sa insistam, desi ma tem ca Putin nu poate si nu vrea sa aiba aceasta intalnire chiar acum”, a explicat papa Francisc.
In acelasi timp, suveranul pontif a subliniat ca deocamdata nu va merge in Ucraina. ”Simt ca nu trebuie sa merg. Mai intai trebuie sa ma duc la Moscova, mai intai trebuie sa ma intalnesc cu Putin. Dar eu sunt un om al bisericii, ce pot face eu? Fac ce pot. Daca Putin ar deschide usa…”, a continuat papa Francisc.
Potrivit cotidianului Corriere della Sera, ingrijorarea papei Francisc este ca deocamdata Putin nu se va opri.
In ce priveste rolul NATO in acest conflict, papa spune ca nu stie daca ”supararea” lui Putin a fost provocata de prezenta Aliantei Nord-Atlantice la portile Rusiei, dar crede ca ”a avut o contributie”.
Intrebat daca i se pare legitima decizia unor tari de a trimite arme in Ucraina pentru ca acest stat sa se poata apara de invazia rusa, papa Francisc a admis ca nu este in stare sa raspunda la o astfel de intrebare si a adaugat: ”Sunt prea departe de intrebarea daca este corect sa li se furnizeze (arme) ucrainenilor. Ceea ce este clar e faptul ca pe acest teritoriu sunt testate arme. Rusii stiu acum ca tancurile nu le folosesc la mare lucru si se gandesc la alte lucruri. Razboaiele pentru asta se duc: pentru a testa armele pe care le-am produs”. In opinia papei Francisc, ”despre asta a fost vorba in Razboiul Civil din Spania, inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial”.
”Comertul cu arme este scandalos, putini i se opun. Acum doi sau trei ani a sosit la Genova un vas incarcat cu arme care au trebuit transferate pe o nava cargo uriasa pentru a le transporta in Yemen. Muncitorii din port nu au vrut s-o faca. Au spus: ne gandim la copiii din Yemen. Este un lucru mic, dar un gest frumos. Ar trebui sa fie mai multi ca ei”, a adaugat papa.
Suveranul pontif a respins ideea ca seful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, ar putea colabora pentru a-l opri pe Putin, deoarece in conversatia prin videoconferinta pe care cele doua inalte fete bisericesti au avut-o, ”in primele 20 de minute mi-a recitat toate justificarile pentru razboi”. ”Aveam programata o intalnire cu el la Ierusalim la 14 iunie. Ar fi fost a doua noastra intalnire fata in fata, nu avea nimic de-a face cu razboiul. Insa acum chiar si el este de acord ca, daca ne-am intalni, ar putea fi un semnal ambiguu”, a explicat el, care considera totodata ca patriarhul Kirill ”nu poate deveni baiatul de altar al lui Putin”.
Papa Francisc a mai dezvaluit ca, la recenta sa intrevedere cu premierul ungar Viktor Orban, acesta l-a asigurat ca rusii ”au un plan si ca la 9 mai totul se va fi terminat”. ”Sper sa fie asa, doar astfel am intelege graba escaladarii din aceste zile. Pentru ca acum nu este vorba doar despre Donbas, este Crimeea, este Odesa, (rusii) le blocheaza (ucrainenilor) accesul la Marea Neagra, asta-i tot. Sunt pesimist, dar trebuie sa facem toate gesturile posibile pentru a opri razboiul”, a mai spus el.
Inaintea acestui interviu, papa Francisc, in varsta de 85 de ani, nu a mentionat public in mod expres Rusia sau pe Putin de la inceperea razboiului, la 24 februarie, dar practic nu a lasat niciun dubiu in privinta taberei pe care o critica, folosind termeni precum agresiune nejustificata si invazie si deplangand atrocitatile impotriva civililor, remarca Reuters.
Doar opt maimute au ramas in libertate din grupul care in urma cu mai bine…
Selectionerul echipei nationale de fotbal a Romaniei, Mircea Lucescu, a afirmat la finalul partidei cu…
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…