Papa vrea o noua ordine mondiala: „Globalizare prost gestionata”. Cere un o „noua arhitectura financiara internationala”

externe

papa Francisc, excomunicare, ambasador, Vatican, Washington, schisma

Papa Francisc a cerut miercuri crearea „unei noi arhitecturi financiare internationale” care sa incerce sa rupa cercul vicios finantare-datorie si sa fie astfel ajutate tarile mai putin dezvoltate, a caror populatie se confrunta cu „privatiuni incompatibile cu demnitatea umana”, relateaza agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

„Dupa o globalizare prost gestionata, dupa pandemie si razboaie, ne aflam in fata unei crize a datoriilor care afecteaza in principal tarile din sudul planetei, generand saracie si nesiguranta, si privand milioane de oameni de un viitor demn”, a deplans suveranul pontif in timpul unei audiente la Vatican cu participantii la o conferinta intitulata „Criza datoriei in Sudul global”.

„Prin urmare, niciun guvern nu poate cere, din punct de vedere moral, propriului popor sa sufere privatiuni incompatibile cu demnitatea umana”, a adaugat Papa Francisc, fara a preciza vreo tara anume.

Indemnand la o „responsabilitate comuna” intre cel care ofera finantare si cel care o primeste, suveranul pontif a pledat pentru „un mecanism multinational, bazat pe solidaritate” si care sa poata lua in calcul „implicatiile economice, financiare si sociale” ale problemei datoriilor externe, el cerand in esenta „o noua arhitectura financiara internationala”, care sa fie „indrazneata si creativa” pentru „a incerca sa rupa cercul vicios finantare-datorie”.

„Lipsa acestui mecanism favorizeaza o situatie de „scapa cine poate”, in care cei mai slabi sunt mereu cei care pierd”, intr-un context in care „datoria ecologica si datoria externa sunt doua fatete ale aceleiasi monede”, a remarcat suveranul pontif.

El cere cu regularitate anularea datoriilor externe ale tarilor cele mai sarace, in linia doctrinei sociale a Bisericii Catolice.

Tara sa natala, Argentina, este supusa unei politici de austeritate severe de catre guvernul ultra-liberal al noului presedinte Javier Milei. Acesta din urma s-a intalnit cu Papa Francisc la Vatican in februarie, in spiritul unei impacari dupa ce in lunile anterioare il insultase copios pe suveranul pontif. Reducerea drastica a cheltuielilor bugetare aplicata de noul guvern argentinian a diminuat puterea de cumparare, cu efecte asupra consumului, productiei si ocuparii fortei de munca, in timp ce tara a intrat intr-o recesiune profunda si climatul social este exploziv.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: