Producatorii romani de medicamente generice avertizeaza ca pacientii ar putea pierde accesul la Paracetamol si Metformin, medicamente de baza utilizate pentru dureri si diabet, din cauza blocajelor legislative si a reglementarilor restrictive din domeniu.
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrage atentia ca birocratia si taxele noi impuse ameninta sa elimine aceste tratamente esentiale din farmacii, informeaza agerpres.ro
Simona Cocos, presedinta APMGR, a declarat ca situatia este una critica: „Birocratia nu poate justifica pierderi de vieti sau de resurse financiare. Solicitam autoritatilor competente Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Agentia Nationala a Medicamentului sa ia masuri urgente pentru a modifica legislatia.
Pacientii trebuie sa aiba acces rapid la medicamente generice si biosimilare. Optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului la medicamente cu preturi mai mici este o masura necesara si urgenta.”
APMGR mentioneaza ca Directiva UE privind apele urbane reziduale este „o noua lovitura” pentru producatorii de medicamente generice.
Directiva impune taxe suplimentare asupra producatorilor de medicamente, pe care acestia nu le pot absorbi, din cauza reglementarilor stricte de pret din Romania.
„Aceasta directiva ar putea duce la disparitia Paracetamolului si a Metforminului, cel mai frecvent tratament oral pentru diabet.
Producatorii nu au optiunea de a ajusta preturile pentru a acoperi aceste taxe noi, ceea ce va pune in pericol disponibilitatea acestor medicamente critice,” se arata in comunicatul APMGR.
Conform APMGR, impactul direct al noilor reglementari va fi o crestere a pretului pentru Paracetamol cu aproximativ 45%, costul fiind suportat integral de pacienti, deoarece acesta este un medicament cu pret nereglementat.
In cazul Metforminului, utilizat de pacientii cu diabet, pretul ar trebui sa creasca cu 48%. Insa, fiind un medicament cu pret reglementat de stat, este posibil ca acesta sa fie retras de pe piata daca producatorii nu mai pot sustine costurile.
„In aceeasi situatie se regasesc si alte 700 de medicamente generice compensate, cu preturi de pana la 10 lei. Sistemul de stabilire a preturilor din Romania, care se bazeaza pe cel mai mic pret dintr-un cos de 12 state UE, pune presiune pe producatorii locali si face nesustenabila productia multor medicamente ieftine”, explica APMGR.
O alta problema majora este taxa clawback de 15% impusa medicamentelor generice, o povara considerata „dificil de suportat” pentru producatorii de medicamente ieftine.
In perioada 2013-2020, peste 2.000 de medicamente generice au disparut de pe piata din cauza acestui mecanism de taxare.
Reprezentantii APMGR explica si ca medicamentele generice, care acopera „peste 70%” dintre pacienti, sunt esentiale pentru sustenabilitatea bugetului public de sanatate.
Ele sunt disponibile la preturi mai mici, permitand astfel tratarea unui numar mai mare de pacienti. In perioada 2016-2023, introducerea medicamentelor generice a dus la economii bugetare de peste 1 miliard de euro.
„In ariile terapeutice unde au intrat medicamentele generice, numarul pacientilor tratati a crescut de pana la trei ori. Continuarea acestui trend ar permite optimizari bugetare de peste 500 de milioane de euro intre 2023 si 2028,” sustine APMGR.
APMGR cere o actiune imediata din partea Ministerului Sanatatii, CNAS si Agentiei Nationale a Medicamentului pentru a modifica legislatia in favoarea medicamentelor generice. „In contractele cost-volum ale CNAS intra in principal medicamentele inovative.
Dupa expirarea brevetelor, genericele ar trebui sa intre automat pe lista de compensare, dar acest lucru se produce cu intarzieri de pana la doi ani. Aceasta intarziere creeaza cheltuieli nejustificate si afecteaza accesul pacientilor la tratament,” adauga APMGR.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…
Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…