„Tot ceea ce este incolo, sus, era Paradisul”, spune Maria Moraes de Souza, aratand spre sirul de sate printre care locuieste, de-a lungul uneia dintre cele mai importante cai navigabile din Amazon. Dar, in ultima vreme, viata in aceasta comunitate linistita a luat o turnura toxica, deoarece apele raului Madeira au scazut la cel mai scazut nivel din anii 1960, iar cerul de deasupra s-a umplut de fum de la incendiile de vegetatie care fac ravagii in Brazilia, scrie in reportajul sau, The Guardian.
„Nu am mai vazut niciodata asa ceva”, spune Souza, o fermiera in varsta de 44 de ani, in timp ce canoea ei, insotita de delfinii de rau a caror casa acvatica se micsoreaza pe zi ce trece, aluneca prin ceata spre catunul acoperit de smog,
Pentru a ajunge la casa de lemn a lui Souza din Paraiso Grande (Marele Paradis) – o fosta comunitate de fermieri cultivatori de cauciuc, din apropierea orasului portuar Humaita – vizitatorii trebuie sa escaladeze acum o faleza arsa de soare care a fost expusa scaderea apelor.
Intinderi vaste de nisip fierbinte, asemanatoare desertului, se afla intre locuitorii insulitelor si apele de care depind pentru hrana, transport, educatie si munca. Unele dintre aceste plaje sunt late, acum, de sute de metri.
„Pe vremuri, stiam si intelegeam cum si de ce creste si scade raul… Dar, in ultima vreme, omul a inceput sa afecteze natura intr-o asemenea masura incat nu mai stim cum functioneaza lucrurile”, se plange Jose Francisco Vieira dos Santos, conducatorul satului, descriind modul in care anotimpurile ploioase si uscate anuale ale Amazonului au fost modificate din motive greu de inteles pentru localnici.
„Chiar si animalele simt schimbarea”, a adaugat Santos, in varsta de 42 de ani. Un “peste pisica” amazonian numit „bodo” obisnuia sa isi depuna ouale in ianuarie.
Acum, localnicii spun ca acest lucru se intampla inca din octombrie. „Totul a scapat de sub control”, declara Santos, care suspecteaza ca problema a fost agravata de construirea a doua baraje hidroelectrice mai sus pe Madeira.
Luiz Inacio Lula da Silva: „Planeta nu mai asteapta”
Presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva – a carui administratie a fost criticata pentru reactia sa lenta la criza climatica – a descris problemele triburilor tarii sale ca parte a unei urgente globale in crestere, alimentata de schimbarile climatice.
„Uraganele din Caraibe, taifunurile din Asia, seceta si inundatiile din Africa si ploile torentiale din Europa lasa o dara de moarte si distrugere in urma”, a spus Lula, la Adunarea Generala a ONU de saptamana trecuta, adaugand la aceasta lista inundatiile, incendiile si seceta record din Brazilia.
„Planeta nu mai asteapta ca urmatoarea generatie sa plateasca pretul si s-a saturat de acorduri climatice care nu sunt indeplinite”.
Seceta din acest an – pe care autoritatile au numit-o cea mai intensa si extinsa din istoria Braziliei – le-a adus suferinta celor care traiesc de-a lungul raului Madeira si a altor cursuri de apa importante din Amazon, inclusiv Solimoes si Negro.
In Porto Velho, cel mai mare oras de pe Madeira, navele de pasageri s-au trezit fara apa, deoarece apele nu mai sunt suficient de adanci pentru a porni la drum.
„Suntem blocati aici de doua saptamani”, a declarat capitanul Aurean Guimaraes, in varsta de 50 de ani, al carui feribot din lemn a fost blocat intr-un port ars de soare, numit Cai N’agua («Caderea in apa»).
„Raul este atat de uscat. E atat de mult nisip. Atat de multe pietre… Este primul an in care ne confruntam cu asa ceva”, s-a plans Guimaraes, in timp ce Madeira atinge cel mai scazut nivel de apa din 1967. Pe un banner agatat de puntea superioara a feribotului scrie: „SOS”.
Comunitatile indigene au fost afectate si mai rau, cu zeci de cursuri de apa secate si vegetatia uscata care alimenteaza incendiile ce le distrug casele lor ancestrale.
Megaron Txucarramae, un lider indigen din statul amazonian Mato Grosso, a declarat ca cel putin patru teritorii din regiunea sa au fost cuprinse de foc si fum, inclusiv in zona Capoto Jarina, unde un pompier a murit intr-un incendiu.
„Locuiesc aici de cand m-am nascut si nu am mai vazut niciodata padurea arzand asa… Padurea arde. Animalele ard. Copacii ard. Totul arde”, a spus el, deplangand faptul ca inteleptii indigeni care intelegeau tiparele ploilor nu mai sunt in viata pentru a ajuta.
„Pompierii nu reusesc sa stinga aceste incendii – doar ploaia ar putea face acest lucru”.
„Este infricosator sa ne gandim ca aceasta ar putea fi cea mai blanda seceta extrema pe care o vom avea de acum in urmatorii 20 de ani.”
Erika Berenguer, un expert in paduri tropicale de la Universitatea Oxford care studiaza Amazonul, a declarat ca se teme ca schimbarile climatice inseamna ca „scenariul apocaliptic” si „apusurile de soare distopice” din 2024 ar putea fi doar o privire asupra unui viitor si mai sumbru.
„Este infricosator sa ne gandim ca aceasta ar putea fi cea mai blanda seceta extrema pe care o vom avea de acum in urmatorii 20 de ani. Pentru ca, in ceea ce priveste Amazonul, avem deja in intregul bazin o crestere a temperaturii cu 1,5 grade [din anii 1970].
Unele parti ale bazinului au un sezon uscat cu o saptamana mai lung [decat inainte]. In unele parti ale bazinului, sezonul uscat este cu 34% mai secetos”, a spus ea.
Oamenii de stiinta au atribuit seceta din 2023 care a “pedepsit” Amazonul fenomenului climatic natural El Nino.
Dar Berenguer a remarcat modul in care cel mai puternic El Nino inregistrat – asa-numitul eveniment „King Kong” din 1998 – „nu a avut impactul pe care il are acum, fie in ceea ce priveste seceta raurilor, fie in ceea ce priveste incendiile”.
„De ce este asa?”, a adaugat ea. „Pentru ca din 1998 pana in 2024, clima s-a schimbat deja… Orice seceta extrema se intampla, este deja ceva in plus. Deci, impactul secetei este exacerbat si totul devine foarte, foarte uscat.”
Luand cuvantul la ONU, Lula a recunoscut ca este nevoie de mai multe masuri pentru a face fata incendiilor si secetei si a promis sa continue represiunea impotriva infractorilor de mediu care se imbogatesc din distrugerea naturii.
In Paraiso Grande, unde majoritatea locuitorilor s-au declarat sustinatori ai politicianului pe care il numesc afectuos „Papai Lula” (Tata Lula), localnicii spera ca presedintele sa se tina de cuvant si l-au indemnat sa vina in ajutorul lor si prin trimiterea de ajutor umanitar.
„Acest val de caldura este pur si simplu o nebunie – si este din cauza acestor oameni care dau foc la tot”, a declarat Maria Delcy Barros de Moraes, acuzandu-i pe fermierii, crescatorii de animale si taietorii de lemne care folosesc focul pentru a-si curata terenurile a provocat extinderea incendiilor.
„De ce”, se intreaba ea, „trebuie sa plateasca intotdeauna cei drepti pentru cei pacatosi?”
Biroul Electoral Central pentru alegerea presedintelui Romaniei a decis acreditarea a inca doua institute de…
Partida Romilor Pro Europa a decis vineri sa il sustina pe Marcel Ciolacu la alegerile…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, ironizeaza declaratiile lui Marcel Ciolacu, care a declarat vineri ca tinerii…
Companiile germane din Ungaria gem sub hartuirea statului. Guvernul premierului Orban vrea sa le forteze…
Scandalul privind prezenta controversatei afaceriste Mihaela Neagu intre Paul Stanescu si Sorin Grindeanu la dezbaterea…
Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidentiale, a declarat vineri ca tinerii pleaca din…