Parasutistii rusi au ajuns in Kazahstan. Moscova: „Au fost trimisi in scopul stabilizarii si al normalizarii situatiei”
Un prim contingent de parasutisti rusi a ajuns joi in Kazahstan. Rusia si aliatii sai au anuntat joi trimiterea unui contingent al fortelor de mentinere a pacii in Kazahstan, unde manifestatiile antiguvernamentale s-au soldat cu zeci de morti, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.
Imagini cu plecarea parasutistilor rusi spre Kazahstan au fost date publicitatii de site-uri apropiate de Kremlin.
š°šæ Russian paratroopers are going to fly to Kazakhstan. Good luck guys!@serious_war_eng pic.twitter.com/R2odUFgBxJ
ā Serious War (@serious_war_eng) January 6, 2022
āO forta comuna de mentinere a pacii a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) a fost trimisa in Kazahstan pentru o perioada limitata, in scopul stabilizarii si al normalizarii situatieiā, a indicat aceasta alianta militara intr-un comunicat difuzat pe Telegram de catre purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zaharova.
Desfasurarea fortei OTSC survine ca raspuns la o solicitare din partea presedintelui kazah Kasim-Jomart Tokaev.
Din OTSC fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirgizstan si Tadjikistan.
Secretariatul organizatiei a precizat ca principalele sarcini ale fortei OTSC trimise in Kazahstan vor fi protejarea obiectivelor militare si publice importante si ajutorarea fortelor de ordine locale.
Agentia de presa rusa TASS a citat Ministerul Sanatatii kazah potrivit caruia in timpul protestelor din Kazahstan, intrate deja in a treia zi, au fost raniti peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizati.
Postul public de televiziune din Kazahstan a anuntat joi ca 12 politisti au murit in timpul ciocnirilor cu manifestantii la Almati.
Revolta din Kazahstan a inceput pe fondul protestelor populatiei impotriva cresterii preturilor gazului petrolier lichefiat (GPL), combustibil utilizat pe scara larga la automobile in tara central-asiatica. Ulterior, manifestantii au cerut retragerea totala a lui Nursultan Nazarbaev (81 de ani), care a demisionat in 2019, dar a ramas un personaj important in viata politica. Familia Nazarbaev controleaza o mare parte din economia kazaha.
Presedintele Kasim-Jomart Tokaev, succesorul lui Nazarbaev, a sustinut miercuri ca ābande teroristeā captureaza cladiri, infrastructura si arme. āEste o subminare a statului si, cel mai important, este un atac asupra cetatenilor nostri care imi cer sa ii ajutam urgentā, a declarat Tokaev.
El a ordonat protectie guvernamentala pentru ambasadele straine si pentru afacerile detinute de companii straine in Kazahstan.