Parchetul General a clasat dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciuca deoarece fapta s-a prescris

news

Un procuror de la Parchetul General a dispus clasarea dosarului penal deschis in urma unei plangeri in care s-a reclamat faptul ca premierul Nicolae Ciuca a plagiat in teza de doctorat, potrivit Agerpres.

Dosarul penal a fost solutionat prin ordonanta de clasare la data de 15 martie 2023, dupa cum urmeaza:
Clasarea cauzei cu privire la infractiunea prevazuta de art.197 alin. l din Legea nr.8/1996 republicata („fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, in intregime sau in parte, opera unui alt autor si o prezinta ca o creatie intelectuala proprie”), intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale (art.16 alin.l lit. f Cod de procedura penala);

Clasarea cauzei cu privire la infractiunea de uz de fals in forma continuata, prevazuta de art.323 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.l Cod penal, intrucat fapta nu exista (art.16 alin.l lit.a Cod de procedura penala).

Jurnalista Emilia Sercan de la PressOne a publicat, pe 18 ianuarie 2022, un articol in care sustine ca premierul Nicolae Ciuca, general in rezerva, ar fi plagiat in teza de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajarii Armatei Romaniei in operatiuni intrunite multinationale”, sustinuta in anul 2003 la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”.

Emilia Sercan afirma ca mai multe pagini din lucrarea premierului au fost copiate fara ca textele preluate sa fi fost atribuite in mod corect autorilor originali si fara sa fi fost marcate cu ghilimele, asa cum cer normele academice.

De cealalta parte, premierul Nicolae Ciuca a declarat ca alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experienta personala acumulata in misiunile internationale la care a participat nemijlocit, individual sau impreuna cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de mentinere a pacii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) si misiunea de tip coalitie din Afganistan (2002).

„In acuzele publice se reclama ca unele referiri din notele de subsol nu apar si in lista bibliografica. Acest lucru nu arata altceva decat faptul ca lucrarea a fost elaborata onest, fiind mentionata cel putin intr-un loc sursa bibliografica. Acuzatiile publice nu se pot sustine stiintific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricarei metodologii de depistare a similitudinii, corect si profesionist utilizata. Sintagme si formulari standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen „pilon de stabilitate” etc.) nu trebuie ocolite atunci cand tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica -, unde semantica trebuie neaparat sa fie precisa, motiv pentru care anumite sintagme/formulari este obligatoriu sa fie standardizate”, a afirmat Ciuca.

Dosarul a fost deschis in februarie 2022, iar ancheta penala a blocat mai bine de un an cercetarea tezei de doctorat de catre Universitatea Nationala de Aparare „Carol I”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: