Parchetul General sustine ca protocolul incheiat intre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii a fost legal si prevedea formarea unor echipe operative cu rolul de a asigura sprijin tehnic pentru punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica emise de instanta.
Parchetul mai spune ca protocolul si-a incetat efectele dupa decizia Curtii Constitutionale din 2016, prin care serviciile de informatii nu mai aveau posibilitate sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica emise in dosare penale, mai putin in cele privind infractiuni de terorism si contra securitatii nationale.
Parchetul General a dat publicitatii vineri un comunicat de presa in care isi expune pozitia in legatura cu informatiile din presa din ultimele zile privind existenta unui protocol de colaborare intre parchete si serviciile de informatii.
„Pentru buna colaborare interinstitutionala, se pot incheia protocoale in care sa fie stipulate aspecte care sa conduca la indeplinirea scopului si obiectivelor asumate de catre partile semnatare, cu respectarea tuturor dispozitiilor legale incidente. In acest context, protocolul dintre Ministerul Public si Serviciul Roman de Informatii, ce a constituit obiectul unor materiale de presa, cuprindea regulile de realizare a cooperarii in baza cadrului legal, ce reglementeaza competentele fiecareia dintre institutiile semnatare. Protocolul in discutie si-a incetat efectele in momentul publicarii Deciziei nr.51/2016 a Curtii Constitutionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informatii sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica emise in dosare penale, mai putin in cele privind infractiuni de terorism si contra securitatii nationale”, declara Parchetul General, citat de Agerpres.
Ministerul Public mai spune ca echipele operative invocate de protocol aveau rolul de a asigura sprijin tehnic pentru punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica emise de instanta.
Dupa aparitia deciziei Curtii Constitutionale, realizarea in continuare a acestor metode speciale de supraveghere, prin echipe operative, ar fi fost in afara cadrului legal.
„Derularea activitatilor prevazute in protocolul in discutie s-a facut cu respectarea dispozitiilor art.7 din Legea nr. 303/2004, ce prevad o interdictie conform careia magistratii nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”, mai declara Parchetul General.
Pozitia Ministerului Public vine dupa ce Antena 3 a fost facuta publica o inregistrare, potrivit careia procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, ar fi afirmat, in cadrul sedintei de miercuri a CSM, ca a existat un protocol intre Ministerul Public si serviciile de informatii, pentru formarea unor echipe mixte operative.
„A existat un protocol in care se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si serviciile de informatii, insa eu mereu mi-am pus urmatoarea problema: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am insusit si nu mergem inainte cu astfel de inginerii, sa zic asa, pentru ca ele nu se gasesc in Codul de Procedura Penala. Noi anchetam, iar dumneavoastra judecati dupa Codul de Procedura Penala. Nu exista nimic altceva care sa se numeasca echipa mixta”, ar fi spus Augustin Lazar in sedinta CSM.
Antena 3 a catalogat aceasta declaratie ca „o noua dovada a modului in care lucreaza Securitatea”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Iranul sprijina orice decizie luata de Liban in cadrul discutiilor pentru a asigura incetarea focului…
Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, condamnarea fostului manager al Spitalului Clinic "Nicolae Malaxa" la 11…
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Sapte membri ai unei retele de traficanti de persoane din localitatile Ozun si Chilieni din…
Cercetarile in zona Parcului Botanic din Timisoara unde joi seara muncitorii care faceau lucrari in…