Parchetul General spulbera dezinformarile isterice de la Antena 3 si Romania TV. Care este adevarul despre dezincriminarea abuzului in serviciu

news

Parchetul General sustine ca, prin decizia Curtii Constitutionale din 15 iunie 2016, nu a fost dezincriminata infractiunea de abuz in serviciu, ci s-a stabilit ca neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara – legi si ordonante ale Guvernului.

Intr-un comunicat de presa remis marti Parchetul General arata ca, prin decizia nr.405 din 15 iunie 2016 (referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.246 din Codul penal din 1969, ale art.297 alin. 1 din Codul penal si ale art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, publicata in Monitorul Oficial nr. 517 din 08.07.2016), Curtea Constitutionala a stabilit ca dispozitiile art.246 din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin.(1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma „indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul acestora se intelege „indeplineste prin incalcarea legii”.

In opinia Parchetului, dispozitivul acestei decizii se completeaza si trebuie interpretat/aplicat in raport cu considerentele care il fundamenteaza si expliciteaza.

Astfel, Curtea Constitutionala statueaza ca neindeplinirea ori indeplinirea defectuoasa a unui act trebuie analizata numai prin raportare la atributii de serviciu reglementate expres prin legislatia primara — legi si ordonante ale Guvernului.

„De asemenea, trebuie mentionat faptul ca Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativa, care nu afecteaza continutul normativ al actului controlat, ci doar intelesul sau contrar Constitutiei. Practic, fara a se declara neconstitutionalitatea textului, Curtea reinterpreteaza norma si stabileste care este interpretarea compatibila cu Constitutia. In consecinta, prin aceasta decizie nu a fost ‘dezincriminata’ infractiunea de abuz in serviciu”, mai spune Parchetul General.

Comunicatul Parchetului General vine dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis, pe 9 februarie, o contestatie la executare formulata de fostul secretar al CJ Hunedoara, Dan Daniel, si a anulat condamnarea de 3 ani inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Magistratii au stabilit ca, in cazul lui Dan Daniel, a intervenit o dezincriminare a infractiunii de abuz in serviciu, deoarece el nu a incalcat o atributie de serviciu reglementata expres prin legislatia primara — legi si ordonante ale Guvernului—, ci a incalcat Hotararea de Guvern nr.611/2008, care este un act de reglementare secundara.

Televiziunile aservite PSD, alaturi de presedintele PSD Liviu Dragnea, au continuat sa sustina si marti ca abuzul in serviciu a fost dezincriminat, acuzand i acest sens fosta guvernare tehnocrata ca nu a luat masurile necesare. IN acest context, Dragnea si analistii PSD de la televiziunile de stiri au tinut sa arate ca, de fapt, ordonanta 13 ar fi fost binevenita.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: