Parchetul Militar din Romania vrea sa ancheteze Moscova pentru invazia Ucrainei. Insa in cazul 10 August procurorii militari nu misca nimic
Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunta ca s-a sesizat din oficiu si a deschis un dosar penal in care se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu invazia rusa din Ucraina si consecintele operatiunilor militare asupra oamenilor cu cetatenie romana din tara vecina.
„Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea de infractiuni contra umanitatii, prevazute de art. 439 alin. (1) lit. g) si k) din Codul penal. Competenta privind efectuarea cercetarilor apartine Sectiei Parchetelor Militare.
In fapt s-au retinut urmatoarele: la data de 24.02.2022, Federatia Rusa a lansat o ampla operatiune militara (aeriana, terestra si maritima) de invadare a Ucrainei – stat independent si suveran. Potrivit informatiilor publice existente, atacul militar este generalizat si sistematic, fiind indreptat atat impotriva unor obiective militare, cat si impotriva unor obiective civile, rezultand date ca au fost bombardate scoli, spitale, complexe comerciale, fiind afectata in mod direct populatia civila din Ucraina. Consecintele atacului sunt deosebit de grave, in randurile populatiei civile survenind un numar mare de decese, inclusiv copii, precum si raniri de persoane.
In acelasi timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federatiei Ruse, milioane de civili au parasit teritoriul Ucrainei, avand in prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul Romaniei”, anunta Parchetul General, intr-un comunicat de presa.
Parchetul sustine ca, potrivit art. 10 C.p.p., legea penala romana se aplica si infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean strain contra unui cetatean roman.
„Jurisdictia se exercita de organele de urmarire penala romane si pe baza principiului universalitatii. Cercetarile au in vedere si detinerea de catre cetateni ucraineni a cetateniei romane”, spun procurorii.
Parchetul General a lansat luni pe site-ul propriu si un chestionar prin intermediul caruia procurorii romani incearca sa afle informatii de la martorii sau persoanele civile din zonele de conflict din Ucraina care au avut de suferit in urma invaziei ruse.
Chestionarul cuprinde urmatoarele puncte:
* Sunteti victima sau martorul crimelor impotriva umanitatii in contextul agresiunii militare a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei si sunteti dispus sa completati prezentul chestionar?
* Ati fost victima sau martor pentru una din urmatoarele situatii: uciderea unor persoane; vatamarea integritatii fizice sau psihice a unor persoane; deportarea sau transferarea fortata; torturarea unor persoane; violul sau agresiunea sexuala; privarea de libertate; fapte cauzatoare de suferinte mari?
* Alta situatie: Unde s-a intamplat infractiunea? Numele orasului/regiunea din Ucraina/comuna/satul; data la care s-a intamplat infractiunea/intervalul de timp in care s-a intamplat infractiunea.
* Cine sunt autorii infractiunii? Militarii Federatiei Ruse; alte persoane; nu cunosc.
* Probele detinute. Daca detineti fotografii, materiale video sau alte probe, va rugam sa nu le distrugeti sau stergeti. Autoritatile romane s-ar putea sa va ceara permisiunea de a folosi aceste probe.
Parchetul Militar a deschis aceasta ancheta in conditiile in care este imposibil ca vreun oficial rus sa raspunda vreodata la vreo chemare la audieri. In schimb, in cazul 10 August, ancheta stagneaza in continuare. Dosarul s-a intors anul trecut la Parchecul Militar de la DIICOT si nu s-a mai auzit nimic.