Parintii unor elevi din Cluj, obligati sa plateasca 30.000 de lei profesoarei pe care copiii lor au denigrat-o pe internet

news

declaratii de interese, scoala, meditatii, lege, sindicate, nemultumiri

Profesoara i-a dat in judecata pe cei doi copii si a cerut 50.000 de lei drept draune morale. Femeia a reclamat faptul ca inaintea inceperii anului scolar 2018-2019 un elev dintr-o clasa la care era profesoara si diriginta, clasa a VII-a, a postat o caricatura a sa pe un grup de Whatsapp, apoi a folosit-o ca imagine de grup, iar apoi a distribuit-o si pe Facebook. Fapta s-a repetat in decembrie 2018 cu o alta imagine.

Un al doilea elev, in 2019, a creat o pagina de Facebook cu numele profesoarei, iar la poza de profil a folosit imaginea realizata de primul elev. Mama celui de-al doilea elev a solicitat respingerea actiunei profesoarei ca fiind nefondata, recunoscand ca elevul a creat pagina de Facebook, dar ca a doua zi a sters contul. Mai mult, mama elevului a sustinut ca el a fost deja pedepsit, pentru ca i s-a scazut nota la purtare si ca incidentul a fost traumatizant si pentru el. Ea a povestit ca dupa incident, profesoara a chemat un politist la scoala, iar agentul de politie i-a spus copilului ca “Mama ta va merge la inchisoare pentru ce ai facut”, lucru care s-a dovedit a fi traumatizant pentru el si ca merge la psiholog pentru ca are atacuri de panica.

Si mama primului elev a respins actiunea profesoarei, sustinand ca baiatul ei este un elev exceptional si ca “prin priceperea sa la tehnologie a fotoshopat (photoshopat – n.red.) o poza in spirit de gluma, in conditiile in care porecla reclamantei in scoala, de peste 30 de ani, este de notorietate si toata lumea asa o identifica”.

Judecatorul a criticat atitudinea parintilor, punctand ca pe alocuri au mintit in apararile lor.

“Prin urmare, cata vreme minorii au savarsit o fapta cu caracter ilicit, care a adus atingere onoarei si reputatiei reclamantei, iar in speta nu s-a dovedit faptul ca parintii minorilor ar fi exonerati de raspundere civila, urmeaza ca sunt indeplinite toate cerintele prevazute de art. 1372/NCC pentru angajarea raspunderii civile delictuale a acestora, iar instanta apreciaza ca modalitatea optima de reparare a prejudiciului cauzat reclamantei consta, atat din plata unor despagubiri, cat si din prezentarea publica de scuze, in conditiile art. 253/NCC, motiv pentru care va dispune in acest sens si, in consecinta, va obliga paratii sa achite reclamantei suma de 30.000 lei, cu titlu de despagubiri si, totdata, va obliga paratii la publicarea, pe cheltuiala proprie, a prezentei hotarari intr-un cotidian local de larga audienta”, a hotarat instanta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: