Cu un an inainte de Jocurile Olimpice, Parisul se afla in etapele finale ale unei curatari istorice a Senei, care va readuce in curand inotatorii si scafandrii pe rau, scrie BBC.
Interzis timp de un secol din cauza apei murdare, inotul urban va deveni unul dintre principalele atuuri ale Jocurilor datorita unui proiect de restaurare de 1,4 miliarde de euro, care a avut succes.
Nu numai ca Sena din centrul Parisului este programata sa gazduiasca trei competitii olimpice si paralimpice – triatlon, maraton de inot si paratriatlon – pana in 2025, dar trei zone de inot in aer liber vor fi accesibile de pe dig.
„Cand oamenii vor vedea sportivi inotand in Sena fara probleme de sanatate, vor fi atat de increzatori incat vor incepe sa se intoarca ei insisi pe Sena. Aceasta este contributia noastra la viitor”, preconizeaza Pierre Rabadan, viceprimarul Parisului responsabil cu Jocurile Olimpice.
La fel ca in multe orase occidentale, calitatea apei fluviului din Paris s-a deteriorat dramatic din cauza apelor uzate industriale evacuate in amonte si a cerintelor sanitare ale unei populatii in crestere.
Viata acvatica a avut atat de mult de suferit, incat in anii 1960 au fost inregistrate doar trei specii de pesti in oras. In 1923, autoritatile au interzis inotul, desi competitia anuala de cros de Craciun a continuat pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Una dintre principalele probleme a fost infrastructura de canalizare „cu un singur sistem” din secolul al XIX-lea, care combina apa folosita in bucatarii si bai cu apele uzate de la toalete.
In vremuri normale, aceste ape uzate se scurgeau printr-un complex de tuneluri subterane catre centrele de tratare de la periferie. Cu toate acestea, in timpul ploilor abundente, sistemul se revarsa, iar surplusul de apa trebuie sa fie drenat in Sena.
Imbunatatirile din ultimii 20 de ani au dus deja la o reducere dramatica a cantitatii de bacterii fecale care intra in rau.
„Dar dificultatea a fost de a elimina ultimele cateva procente, astfel incat raul sa poata fi considerat oficial curat”, spune Samuel Colin-Canives, inginer sef de salubritate la Primaria Parisului.
Solutia a fost construirea unui imens rezervor subteran, care va servi la stocarea apelor uzate in timpul ploilor abundente.
Jocurile Olimpioce de anul viitor vor incepe la sfarsitul lunii iulie, si va pune in valoare raul reamenajat nu numai ca loc de desfasurare a sporturilor, ci si ca forum pentru ceremonia de deschidere, cand o flotila de 160 de barci va naviga pe cei 6 km pana la Turnul Eiffel, transportand 10.000 de sportivi.
Sursa: ro.depositphotos.com
Fostul presedinte Donald Trump a declarat cu o zi inainte de data oficiala a alegerilor,…
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…