Ungaria abuzeaza de dreptul de veto, acuza Parlamentul European. Budapestei i se solicita sa inceteze

externe

Viktor Orban, Ungaria, Ucraina, aderare, UE, Uniunea suntem noi

Un grup de membri ai Parlamentului European a cerut Comisiei Europene sa reactioneze la comportamentul Ungariei, care se opune in mod regulat liniei generale a UE, afirmand ca Budapesta incalca una dintre valorile fundamentale ale uniunii.

Dupa cum scrie Adevarul European, scrisoarea adresata presedintelui Comisiei Europene si comisarilor europeni relevanti a fost publicata de mai multi dintre semnatari, printre care si europarlamentarul lituanian Andryus Kubilius.

Acestia citeaza o lista lunga de exemple in care Ungaria a obstructionat intr-un fel sau altul anumite demersuri ale UE care vizau sustinerea Ucrainei, consolidarea securitatii geopolitice a Europei, sanctiuni impotriva Rusiei si reducerea capacitatii acesteia de a continua agresiunea armata, sustinerea democratiei in tarile vecine Uniunii Europene.

In special, se mentioneaza aici modul in care Budapesta a inaintat anumite cereri pentru pachetele de sanctiuni impotriva Rusiei, amenintand cu dreptul de veto; cum Ungaria a blocat pana anul acesta reuniunea comisiei Ucraina-NATO la cel mai inalt nivel, cum a intarziat ratificarea aderarii Suediei la NATO si a intarziat mult timp aderarea Finlandei.

„Astfel de actiuni ale autoritatilor ungare au toate semnele de incalcare a unei valori fundamentale a Uniunii – valoarea solidaritatii… Abuzul de dreptul de veto este incompatibil cu valoarea fundamentala a solidaritatii.

Institutiile UE trebuie sa o protejeze de abuzul unui stat membru, aplicand dispozitiile art. 7, ca si in cazul unei alte valori fundamentale – despre statul de drept. Dreptul de veto din tratatele UE nu a fost creat pentru ca o tara sa incalce in mod intentionat si regulat valoarea fundamentala a Uniunii Europene”, sustin semnatarii.

Deputatii europeni amintesc ca art. 7 prevede posibilitatea ca, la cererea unei treimi dintre tari, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene, sa se demareze procedura pentru a stabili daca exista riscul ca tara respectiva sa incalce valorile fundamentale ale UE.

Din aceste motive, ei solicita conducerii Comisiei Europene sa isi exprime o pozitie:

– este de acord cu faptul ca abuzul Ungariei de dreptul de veto ameninta cu o incalcare grava a solidaritatii ca una dintre valorile fundamentale ale UE;

– este Comisia Europeana pregatita sa initieze procedura prevazuta la art. 7 sau, in caz contrar, ar sustine o astfel de initiativa din partea Parlamentului European.

In total, scrisoarea a fost semnata de 18 eurodeputati: din Lituania, Polonia, Germania, Republica Ceha, Slovacia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Belgia, Irlanda si doi chiar din Ungaria.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: