Parlamentul European supune la vot miercuri o rezolutie bazata pe petitia depusa in PE de societatea civila din Romania, prin care se solicita contestarea legalitatii veto-ului Austriei impotriva aderarii tarii noastre la spatiul Schengen. Daca va trece, Comisia Europeana va trebui sa evalueze pierderile suferite de tara noastra prin neprimirea in Schengen si sa calculeze despagubiri.
Rezolutia se bazeaza pe petitia depusa de fostul ministru Razvan Nicolaescu prin Asociatia pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice, care a fost sustinuta de eurodeputatii romani si dezbatuta pe 22 martie in Comisia pentru petitii a PE (PETI). „Cerem Parlamentului European si Comisiei Europene sa foloseasca toate instrumentele disponibile, asa cum au facut-o si in alte spete, in asa fel incat sa apere drepturile cetatenilor romani incalcate in aceasta situatie. In aceasta rezolutie se vorbeste, printr-un amendament pe care l-am depus, despre incalcarea drepturilor fundamentale europene si despre o discriminare care practic se produce prin acest veto. Contacte exista deja la nivel inalt, abordam lucrurile diferit fata de anul trecut, nu vorbim atat de mult despre acest subiect si mai degraba incercam sa actionam la nivel diplomatic. Eu cred ca in acest an avem un context mai dificil decat cel de anul trecut pentru ca suntem mai aproape de alegerile pentru Parlamentul European si mai aproape de alegerile din Austria”, a spus eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, citat de Agerpres.
La randul sau, eurodeputatul Vlad Gheorghe (grupul Renew Europe) a tinut sa remarce ca rezolutia bazata pe petitia depusa in Parlamentul European de societatea civila din Romania prin care se solicita contestarea legalitatii veto-ului Austriei impotriva aderarii tarii noastre la spatiul Schengen va statua juridic pentru prima data ca ceea ce li s-a intamplat Romaniei si Bulgariei a constituit discriminare.
„In primul rand rezolutia vorbeste pentru prima oara despre discriminare si nu doar vorbeste, dar daca va trece – si eu cred ca va trece in plen maine, pentru ca noi am avut unanimitate in comisie si nu prea vad cum poti sa ai unanimitate in comisie si sa n-ai macar majoritate in plen – va statua juridic pentru prima data ca ce s-a intamplat Romaniei si Bulgariei a constituit discriminare. Nu este doar un mesaj politic, care este unul foarte puternic, ci exista si implicatii juridice, pentru ca cine este discriminat are niste drepturi. Discutam despre reparatii, discutam despre un anumit tratament juridic, se deschide calea catre mai multe actiuni in acelasi timp. Prima data discutam despre despagubiri, discutam despre pierderile pe care tarile noastre le-au suferit financiar direct, dar si pierderile de mediu”, a subliniat Vlad Gheorghe.
Un alt element important este faptul ca va fi mentionata pentru prima data notiunea de pierderi, dupa care urmeaza despagubiri, intrucat Comisia Europeana va fi obligata sa evalueze pierderile implicate de veto-ul Austriei si, in al doilea rand, sa propuna mecanisme juridice pentru ca Romania sa fie compensata.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…