Categories: externe

Parlamentul norvegian aproba un proiect extrem de controversat: exploatarea miniera de adancime

Norvegia ar putea deveni prima tara din lume care continua exploatarea minelor de adancime dupa ce a votat marti deschiderea apelor pentru explorare, provocand proteste din partea grupurilor ecologiste, transmite CNN.

Intr-un pas major catre lansarea exploatarii miniere comerciale de adancime, parlamentul a decis in mod oficial sa permita explorarea a aproximativ 108.000 de mile patrate de sol marin intre Norvegia si Groenlanda, o zona mai mare decat Regatul Unit.

Decizia a fost luata in ciuda ingrijorarii crescande a oamenilor de stiinta, politicienilor si grupurilor de mediu cu privire la potentialele daune pe care mineritul de adancime le-ar putea aduce vietii marine. „Este un pas urias in directia gresita”, a declarat Frode Pleym, seful Greenpeace Norvegia, pentru CNN.

Adancul oceanelor, unul dintre ultimele habitate neatinse din lume, a fost mult timp urmarit cu atentie pentru vasta sa comoara de resurse – inclusiv cupru, cobalt, zinc si aur – care sunt necesare pentru economia verde, fiind utilizate in orice, de la turbinele eoliene la bateriile pentru vehicule electrice. Un studiu norvegian de anul trecut a descoperit o cantitate „substantiala” de metale si minerale pe platforma continentala extinsa a tarii.

Sustinatorii exploatarii miniere de adancime spun ca extragerea acestor materii prime de pe fundul oceanului va permite o tranzitie mai rapida catre o economie cu emisii scazute de carbon si ar putea avea un cost de mediu mai mic decat exploatarea terestra. Dar oamenii de stiinta spun ca inca se cunosc foarte putine lucruri despre adancurile oceanelor lumii si multi sunt ingrijorati de impactul asupra acestor ecosisteme deja afectate de poluare, pescuit si criza climatica.

Oceanul adanc din aceasta regiune gazduieste un numar imens de specii marine, inclusiv animale de adancime, multe dintre ele nu au fost inca descoperite de oameni. „Nu stim ce riscam sa pierdem din motivul exact ca nu stim ce se afla in adancul marii”, a spus Pleym.

Guvernul norvegian a spus ca mineralele din fundul marii duc la dezvoltarea unei noi industrii si „extractia va fi permisa numai daca industria poate demonstra ca se poate face intr-o maniera durabila si responsabila”.

Insa alte tari au indemnat la prudenta, inclusiv Regatul Unit, care anul trecut si-a anuntat sprijinul pentru un moratoriu asupra exploatarii miniere de adancime.

In noiembrie, peste 100 de politicieni europeni au transmis o scrisoare deschisa parlamentului norvegian, indemnandu-l sa voteze impotriva mineritului de adancime. Scrisoarea se referea la riscurile la adresa vietii marine si la potentialul de accelerare a schimbarilor climatice prin perturbarea carbonului blocat pe fundul marii.

O alta scrisoare deschisa, semnata de peste 800 de oameni de stiinta din intreaga lume, a cerut o pauza in mineritul de adancime, spunand ca risca sa provoace pierderi „care ar fi ireversibile pentru mai multe generatii”.

In decembrie, politicianul norvegian Baard Ludvig Thorheim a declarat pentru Reuters ca stacheta de mediu pentru minerit de adancime a fost ridicata. „Credem si speram ca va deveni standardul international pentru aceasta activitate”, a spus el.

Nu se stie cat de repede ar putea aparea o industrie miniera de adancime in Norvegia. Ar putea fi o chestiune de cateva luni pana sa inceapa explorarea, a spus Pleym.

Dar parlamentul va trebui totusi sa aprobe eliberarea licentelor miniere pentru a incepe extractia. „Va avea loc un alt vot inainte de a incepe exploatarea efectiva”, a declarat Kaja Lonne Fjaertoft, experta WWF-Norvegia in minerit de adancime.

Exista, de asemenea, intrebarea daca mineritul de adancime in Arctica va fi o industrie valoroasa din punct de vedere comercial, a declarat Fjaertoft pentru CNN. Mineralele din regiune vor fi „extrem de greu de extras”, a spus ea, iar pana cand aceste minerale vor fi extrase comercial, ar putea fi, de asemenea, „mult prea tarziu” pentru a contribui la tranzitia economica ecologica.

Este o preocupare impartasita si de Consiliul Consultativ al Academiilor Europene de Stiinta, o asociatie a academiilor nationale de stiinta.

„Povestea conform careia mineritul de adancime este esentiala pentru atingerea obiectivelor noastre climatice si, prin urmare, o tehnologie ecologica, este inselatoare”, a declarat anul trecut Michael Norton, directorul de mediu EASAC.

Decizia Norvegiei de a da unda verde exploatarii miniere de adancime vine in contextul unei dezbateri mai ample daca apele internationale ar trebui, de asemenea, sa fie deschise acestei practici.

Autoritatea Internationala pentru Fundul Marilor si Oceanelor, organismul afiliat ONU care reglementeaza extractia din fundul marii, este de asteptat sa finalizeze regulile privind exploatarea in apele internationale anul viitor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Viktor Orban: „UE ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la energie”

Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…

26 de minute ago

Ultimele dorinte bizare ale lui Silviu Prigoana: a cerut sa fie inhumat noaptea, iar sicriul sa-i fie dus la o casa, o biserica si inca intr-un loc, tinut secret de familie

Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…

56 de minute ago

Comisar-sef de la Criminalitate Organizata, trimis in judecata in stare de arest la domiciliu. Este acuzat de fapte foarte grave

DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…

2 ore ago

Captura neobisnuita: Un submarin nuclear american a fost prins in plasa pescarilor norvegieni

Pescarii norvegieni au facut o captura deosebita: ceva cantarind 7.800 de tone si masurand 115…

2 ore ago