Parlamentul scoate coruptii din puscarie. Senatorii juristi au aprobat gratierea faptelor de coruptie, cati borfasi VIP vor fi eliberati

politica

Comisia juridica a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD si ALDE) si 3 ”impotriva” (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului, informeaza news.ro.

”Luarea de mita – am propus-o pentru gratiere, avand in vedere ca se face eventuala gratiere cu plata prejudiciului si avand recidivisti. E usor de inteles ce ma mobilizeaza. Pana la ultima lege a finantarii campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate asa cum s-a si intamplat cu foarte multi oameni si de luare de mita si de abuz in serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord sa fie pedepsiti cei care au dus banii acasa. Si trebuie pedepsiti. Banii astia s-au dus in geci , in umbrele, pentru ca asa au functionat lucrurile in realitate. Daca ne facem acum ca au venit Fecioarele Maria, neprihanite si Parchetele noastre pleaca pe aceasta linie, asta a creat o atmosfera de supunere a clasei politice, daca observati. Ati vazut foarte bine si pe amaratul ala care a dat pui si a fost condamnat. Nu a dus un pui acasa, dar a distribuit in cateva comune… a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China (…) Discutam de realitati. Daca vrem sa legam toate partidele putem sa o tinem asa”, a declarat Traian Basescu in fata senatorilor juristi. Fostul presedinte al Romaniei a mai spus ca este nevoie de ”un moment zero” in ceea ce priveste ”aceasta poveste”.

Senatorii PNL si USR au anuntat ca se opun gratierii oricaror fapte de coruptie.

”PNL nu va sustine gratierea niciunei fapte de coruptie”, a anuntat senatorul liberal Daniel Fenechiu.

”Nici USR nu sustine gratierea faptelor de coruptie. Faptele de coruptie, chiar daca sunt la prima fapta, nu trebuiesc gratiate. E foarte, foarte important sa se inteleaga ca, odata ajuns intr-o functie publica, nu trebuie abuzat de ea. Sa intelegem ca societatea romana trebuie sa devina mai responsabila, cel ajuns intr-o functie publica sa nu exercite functia in interes personal”, a declarat senatorul USR George Dirca.

Reprezentantii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Nationale a Barourilor, prezenti la sedinta comisiei juridice a Senatului, s-au opus si ei gratierii celor condamnati pentru infractiuni de coruptie.

Intrebat de presedintele comisiei juridice a Senatului, reprezentantul Autoritatii Nationale a Penitenciarelor a declarat ca de gratierea faptelor de coruptie ar beneficia in acest moment 246 de persoane condamnate pentru astfel de fapte.

Social-democratul Serban Nicolae a propus sa intre sub incidenta legii gratierii faptele de coruptie comise pana la 1 ianuarie 2017.

Potrivit amendamentelor propuse de Serban Nicolae, Traian Basescu si Liviu Brailoiu, vor fi gratiate faptele de coruptie prevazute la articolele 289 – 294 din Noul Cod Penal.

Comisia juridica a Senatului a reluat, miercuri, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al gratierii, dupa ce saptamana trecuta au adoptat o serie de amendamente, printre care gratierea pedepselor de pana in trei ani, scaderea a trei ani din pedeapsa de pana in zece ani, injumatatirea pedepselor femeilor insarcinate si gratierea integrala a pedepselor persoanelor care au implinit 70 de ani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: