Unele frunze din padurile tropicale din America de Sud pana in Asia de Sud-Est devin atat de fierbinti incat ar putea sa-si piarda capacitatea de fotosinteza, cu consecinte potentiale mari pentru padurile lumii, potrivit unui nou studiu, relateaza CNN.
Capacitatea frunzelor de a fotosintetiza – procesul prin care produc energie din dioxid de carbon, lumina soarelui si apa – incepe sa cedeze atunci cand temperatura lor atinge aproximativ 46,7 grade Celsius.
Desi acest lucru poate parea ridicat, frunzele pot deveni mult mai fierbinti decat temperatura aerului, potrivit studiului publicat miercuri in prestigioasa revista „Nature” de un grup de oameni de stiinta din tari precum SUA, Australia si Brazilia.
Oamenii de stiinta au folosit date de temperatura transmise de senzori termici de pe Statia Spatiala Internationala, la 400 de kilometri deasupra Pamantului. Ei au combinat acest lucru cu observatiile la sol din experimente de incalzire a frunzelor, in care oamenii de stiinta s-au urcat in copaci pentru a instala senzori pe frunze.
In loc sa se uite la temperaturi medii, oamenii de stiinta s-au uitat la extreme, a spus Christopher Doughty, profesor asociat in ecoinformatica la Universitatea Northern Arizona si autor al raportului. Ei au descoperit ca temperaturile medii ale copacului au atins varful la 34 de grade Celsius, dar unele au depasit 40 de grade Celsius.
In prezent, 0,01% dintre frunze trec de pragul critic de temperatura dincolo de care capacitatea lor de a fotosintetiza inceteaza, arata raportul, ucigand potential frunza si copacul.
Acest procent, desi mic, este pe cale sa creasca pe masura ce lumea se incalzeste, arata studiul, reprezentand o amenintare pentru padurile tropicale ale lumii – care acopera aproximativ 12% din planeta si detin mai mult de jumatate din speciile lumii. Ele au un rol vital in absorbtia si stocarea carbonului si contribuie la reglarea climatului global.
Padurile tropicale pot rezista la aproximativ 4 grade Celsius de incalzire globala suplimentara inainte de a ajunge la un punct de varf in ceea ce priveste capacitatea lor de a fotosintetiza, potrivit raportului.
Daca incalzirea depaseste acest nivel, cantitatea de frunze care depaseste pragurile critice de temperatura s-ar putea ridica la 1,4%, ceea ce poate cauza pierderea pe scara larga a frunzelor si moartea intregului copac, arata studiul.
Acest nivel de incalzire nu este asteptat conform politicilor climatice actuale, care se estimeaza ca vor aduce 2,7 grade Celsius de incalzire peste nivelurile preindustriale. Dar este in intervalul celor mai pesimiste scenarii climatice daca lumea continua sa arda combustibili fosili.
Desi aceste cifre pot parea mici, riscul este semnificativ avand in vedere cat de critici sunt copacii tropicali pentru viata, pentru sistemul climatic si pentru planeta.
„Aproape toata viata – inclusiv oamenii – depinde de fotosinteza pentru alimente, fie direct, fie indirect”, a spus Kevin Collins, lector superior in mediu si sisteme la Open University, care nu a fost implicat in cercetare.
Christopher Still, profesor de ecosistem forestier la Universitatea de Stat din Oregon, care nu este de asemenea implicat in raport, a spus ca cercetarea a oferit cateva perspective noi. Desi s-a pus un accent mare pe impactul secetei asupra pierderii copacilor, a spus el pentru CNN, „acest lucrare spune ca nu este doar seceta – trebuie sa ne ingrijoram cu adevarat si cu privire la temperaturile pe care le ating frunzele”.
Desi a recunoscut ca cifrele din studiu sunt mici, el a adaugat: „M-as concentra putin mai putin pe procente si mai mult pe frunzele care se confrunta cu aceste conditii de temperatura cu adevarat ridicata si cat de des se intampla asta, cat timp dureaza si ce inseamna cu adevarat.”
Altii au fost mai precauti. Chloe Brimicombe, un cercetator in clima la Universitatea din Graz, Austria, a spus ca, avand in vedere cat de putine frunze ating pragul critic de temperatura si cat de mare ar trebui sa ajunga incalzirea inainte de un punct de cotitura, „acest lucru sugereaza ca, in teorie, padurile tropicale sunt destul de rezistente la schimbarile climatice.”
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…