Partidele separatiste din Catalonia „divorteaza” din nou
Partidul Impreuna pentru Catalonia (Junts) a decis sa paraseasca guvernul separatist care conduce de sase ani regiunea spaniola, comenteaza AFP citata de Agerpres.
Dupa doua zile de vot, militantii Junts au decis, cu 55,73%, pentru iesirea formatiunii lor din executivul regional prezidat de cealalta mare formatiune separatista, ERC (Stanga republicana din Catalonia), acuzata ca nu arata un angajament clar in favoarea independentei.
Votul militantilor Junts in favoarea parasirii guvernului catalan apare ca o victorie personala pentru Puigdemont care, din Belgia unde a fugit in 2017 pentru a scapa de punerea sub acuzare de catre justitia spaniola, inca mai pastreaza o mare influenta asupra formatiunii.
De la Praga, unde participa la summitul liderilor UE si ai altor tari de pe continent, premierul spaniol Pedro Sanchez a facut apel la „stabilitate” in aceasta „perioada atat de complexa” pentru Catalonia.
In 2017, cu Carles Puigdemont atunci in fruntea sa, guvernul regional catalan a incercat sa se separe de Spania organizand un referendum de autodeterminare, in pofida interzicerii acestuia de catre justitie, inainte ca parlamentul local sa declare unilateral independenta regiunii.
Madridul a suspendat apoi autonomia regiunii, iar liderii separatisti au fost inchisi ori au fugit in strainatate.
Aceasta tentativa de secesiune ramane cea mai grava criza politica traversata de tara de la sfarsitul dictaturii lui Franco.
Cinci ani mai tarziu, ERC si Junts, care au guvernat impreuna Catalonia in ultimii sase ani, sunt mai divizate ca niciodata in privinta strategiei de urmat.
Sustinatoare a guvernului socialist al lui Pedro Sanchez, ERC este adepta unui dialog cu Madridul, in timp ce Junts vrea o linie mai radicala.
Aceasta ruptura a coalitiei separatiste nu va duce insa la caderea guvernului regional, cel putin pe termen scurt, presedintele regional Pere Aragones (ERC) declarand ca vor continua sa guverneze chiar daca in minoritate.
Principala solutie pentru Aragones ar putea fi sprijinul din partea socialistilor lui Sanchez in parlamentul catalan, astfel incat executivul regional sa poata adopta textele sale cheie, cum ar fi bugetul.
De altfel, premierul spaniol a dat asigurari vineri ca partidul sau „va intinde mereu mana dialogului” si „interesului general al Cataloniei”.
Tensiunile dintre ERC si Junts au atins un punct culminant saptamana trecuta.
Formatiunea lui Puigdemont a amenintat ca va cere parlamentului local sa voteze o motiune de neincredere impotriva presedintelui regional Aragones. Furios din cauza acestei lipse de loialitate, Aragones l-a concediat pe vicepresedintele sau Jordi Puignero, cel mai inalt reprezentant al Junts din executivul sau.
„Guvernul lui Pere Aragones este un guvern esuat” care „a dat prioritate acordurilor sale cu Partidul Socialist” al lui Pedro Sanchez, si nu „acordului de coalitie” cu Junts, a denuntat vineri seara presedinta sa, Laura Borras (foto).