Partidul Civic Maghiar si Partidul Popular Maghiar din Transilvania au fuzionat intr-o alianta „de orientare nationala”

news

Inregistrarea Aliantei Maghiare din Transilvania (AMT), care a fost creata prin fuziunea dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) si Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a devenit definitiva, au anuntat liderii noii formatiuni politice, miercuri, la Cluj-Napoca potrivit hirado.hu.

Janos Mezei (foto), presedintele AMT, a prezentat noul partid ca fiind o organizatie care aduce laolalta formatiunile politice de orientare nationala. Potrivit lui Mezei, negocierile au durat trei ani iar inregistrarea noului partid a fost, mai intai, respinsa de catre instanta, astfel ca procesul a trebuit reluat. Hotararea din prima instanta a fost pronuntata la 24 august si a devenit definitiva la 1 noiembrie.

Sigla AMT imbina simbolurile celor doua partide constitutive: bradul PCM a fost asezat in mijlocul stelei PPMT.

Conducerea partidului este formata din cinci membri: presedintele Janos Mezei, prim-vicepresedintele Istvan Csomortanyi si vicepresedintii Vilmos Mosdoczi, Attila Ors Sorban si Tibor T. Toro.

Potrivit lui Janos Mezei, sarcina noului partid este aceea de a oferi maghiarilor din Transilvania posibilitatea de a alege, intrucat in opinia sa, in urma competitiei candidatilor, comunitatea are intotdeauna de castigat iar „rezultate pot fi obtinute si in afara UDMR”.

Prim-vicepresedintele Istvan Csomortanyi a mentionat ca fuziunea partidelor este in interesul maghiarilor transilvaneni. In opinia sa, nici puterii romanesti de la Bucuresti nu ii place daca in ceea ce priveste maghiarii din Transilvania au loc procese politice convergente, la fel cum si pentru UDMR a fost util ca opozitia sa a fost divizata.

Csomortanyi considera ca misiunea AMT este aceea de a nu permite fragmentarea in continuare a comunitatii politice maghiare din Transilvania.

Vicepresedintele Tibor T. Toro a adaugat ca incepe o perioada in care politica maghiara din Transilvania va avea doua poluri, insa nu si o competitie libera intre partide, intrucat interesul maghiarilor trebuie reprezentat in raport cu perceptia romaneasca a statului national unitar.

„Suntem nevoiti sa cream un amestec intre competitie si cooperare, in care sa nu aiba de suferit nici libertatea de alegere, dar in care sa putem, totodata, actiona in mod eficient impotriva eforturilor de omogenizare, si impotriva incalcarii drepturilor”, a spus politicianul maghiar.

Potrivit lui Toro, AMT reuneste tabara nationala dedicata cauzei autonomiei, care se afla in opozitie cu UDMR, dar care este, totodata, si un partener de cooperare al uniunii care are experienta in politica de la Bucuresti.

Cei care au luat cuvantul au spus ca nu considera ca fiind un semn rau faptul ca noul partid a luat nastere tocmai de Ziua Mortilor. Ceva trebuia sa moara pentru ca AMT sa se poate naste, a spus Janos Mezei.

Presedintele partidului a declarat agentiei ungare de presa MTI, ca mandatul presedintiei va dura cel mult doi ani. Procesul de fuziune dintre organizatiile locale ale celor doua partide va incepe in saptamanile urmatoare, iar congresul care va alege noua conducere a partidului trebuie convocat in cel mult doi ani. Pana atunci, presedintia se va concentra pe construirea organizatiei si pe pregatirea partidului pentru alegerile locale din 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: