Partidul de guvernamant din Ungaria a prezentat marti un proiect de lege despre care sustine ca va scapa politica tarii de finantarea straina. Partidele de opozitie acuza insa ca proiectul este menit sa neutralizeze criticile inainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024, relateaza Balkan Insight.
„Suveranitatea Ungariei este afectata daca puterea politica ajunge in mainile unor persoane sau organizatii care depind de orice putere, organizatie sau persoana straina”, se arata in proiectul de lege.
Asa cum era de asteptat, legea ar face ca acceptarea de fonduri straine de catre candidatii la alegeri sa fie pedepsita cu pana la trei ani de inchisoare. De asemenea, ar urma sa fie creata o agentie care sa monitorizeze si sa investigheze interferenta straina in politica, inclusiv ONG-urile sau alte organizatii ale caror „activitati care utilizeaza finantare straina pot influenta rezultatul alegerilor”.
Proiectul de lege merge chiar mai departe decat se temeau multi, incercand sa interzica finantarea partidelor politice sau a candidatilor de catre persoane juridice sau asociatii maghiare si interzicand subventiile anonime pentru partide, ceea ce ar da o lovitura letala pentru partidele de opozitie care au deja probleme financiare.
Masura luata de partidul premierului Viktor Orban aminteste de o serie de modificari legislative introduse de Kremlin incepand din 2006, conform carora organizatiile care se angajeaza in activitati politice si primesc finantare straina trebuiau sa se inregistreze ca „agenti straini”, ceea ce a avut ca efect lichidarea oricarei opozitii la regimul lui Vladimir Putin.
„[Miliardarul american] George Soros nu-si mai ascunde planurile. A prabusit lira sterlina, inunda Europa cu migranti, declara deschis ca frontierele nationale trebuie sa fie abolite, adica tarile europene trebuie sa fie private de suveranitatea lor”, a declarat Orban la Conferinta pentru suveranitate organizata saptamana trecuta de ONG-ul finantat de guvern, Centrul pentru Drepturi Fundamentale.
Liderul grupului parlamentar Fidesz, Kocsis, a declarat anterior ca legea se bazeaza pe lectiile invatate in timpul campaniei electorale generale din 2022. Intr-o campanie mediatica intensa desfasurata impotriva opozitiei imediat dupa scrutinul de anul trecut, pe care Fidesz l-a castigat totusi cu o majoritate zdrobitoare, guvernul a acuzat partidele de opozitie ca au primit finantare ilegala a partidelor din SUA.
Candidatul opozitiei la functia de prim-ministru, Peter Marki-Zay, a recunoscut ca miscarea sa, „Ungaria tuturor”, a primit aproximativ 5,3 milioane de euro din fonduri straine, in principal de la ONG-ul american Action for Democracy.
Criticii atrag atentia ca aceasta este doar una dintre numeroasele incercari ale guvernului Orban de-a lungul anilor de a limita si reduce la tacere opozitia si grupurile societatii civile care critica guvernul.
In 2017, parlamentul a adoptat o lege care impunea ONG-urilor care primesc mai mult de 22.000 de euro pe an din fonduri straine sa se inregistreze ca „organizatii care primesc finantare straina”, ceea ce a provocat un scandal international. Legea a fost declarata discriminatorie de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, obligand parlamentul ungar sa o abroge in 2021.
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…