Partidul pro-rus din Georgia isi anunta victoria in alegeri. Rusia aplauda deja Visul Georgian in conditiile in care Opozitia acuza numeroase fraude

externe

Bidzina Ivanishvili

Cel mai puternic om din Georgia a castigat sambata alegerile parlamentare, potrivit primelor rezultate oficiale, insa opozitia a cerut partidului de guvernamant sa isi recunoasca infrangerea si sa permita tarii sa se apropie de Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Fondatorul miliardar al partidului Visul Georgian, Bidzina Ivanishvili, opozitia si diplomatii straini au prezentat alegerile drept un moment de rascruce care va decide daca Georgia se va apropia de Occident sau se va inclina spre Rusia, in contextul razboiului din Ucraina.

Primele rezultate oficiale, cu 70% din sectiile de votare numarate, au aratat ca partidul de guvernamant a obtinut 53% din voturi, a declarat comisia electorala, insa partidele de opozitie pro-occidentale, profund divizate, au afirmat ca au obtinut impreuna o majoritate.

Sondajele rivale la iesirea de la urne au oferit previziuni extrem de diferite pentru alegeri: Postul de televiziune Imedi, care sustine Visul Georgian, a aratat ca partidul de guvernamant a obtinut 56% din voturi. Sondajele la iesirea de la urne realizate de canalele pro-opozitie au indicat castiguri majore pentru partidele de opozitie.

Ivanishvili, fondatorul miliardar retras al partidului de guvernamant si fost prim-ministru, si-a revendicat victoria si a laudat poporul georgian. „Este un caz rar in lume ca acelasi partid sa obtina un astfel de succes intr-o situatie atat de dificila – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanishvili sustinatorilor aplaudaci.

Opozitia georgiana a sarbatorit, de asemenea, victoria, iar unii observatori au raportat incalcari ale alegerilor. Insa o numaratoare paralela operata de unul dintre partidele de opozitie a aratat ca Visul Georgian se afla intr-o pozitie puternica pentru a obtine majoritatea.

Ivanishvili, care a facut avere in Rusia in anii 1990, a venit la putere in 2012 sustinand opinii pro-occidentale, alaturi de o politica pragmatica fata de Rusia. De atunci, el s-a indepartat de Occident, acuzand un „Partid al Razboiului Global” ca incearca sa antreneze Georgia intr-un razboi cu Rusia, chiar daca insista ca Georgia este pe cale sa adere la UE.

Daca victoria partidului lui Ivanishvili se confirma, aceasta ar fi o lovitura pentru sperantele UE de a aduce mai multe foste republici sovietice pe orbita sa. La 20 octombrie, Moldova a votat cu o majoritate foarte mica in favoarea aderarii la UE.

„Georgienii au castigat. Bravo!”, a declarat Margarita Simonyan, editorul postului media de stat rus RT, pe care Statele Unite l-au acuzat ca incearca sa influenteze propriile alegeri prezidentiale. UE nu a facut niciun comentariu imediat.

Tina Bokuchava, liderul partidului Miscarea Nationala Unita al fostului presedinte Mikheil Saakashvili, a declarat pentru Reuters ca opozitia a castigat cu o marja buna de 10%.

„In acest context, majoritatea oamenilor vor lua cu o galeata mare de sare afirmatiile Bidzinei Ivanishvili privind o majoritate guvernamentala”, a spus Bokuchava. „Credem ca publicul georgian a votat in mod clar pentru un viitor in inima Europei si niciun fel de postura nu va schimba acest lucru.”

Presedintele georgian Salome Zourabichvili – un fost aliat al partidului de guvernamant devenit un critic feroce ale carui puteri sunt in principal ceremoniale – si monitorii electorali interni independenti au sustinut ca Visul Georgian a fost implicat in cumpararea pe scara larga de voturi si in alte forme de abuz electoral in perioada premergatoare votului.

Societatea internationala pentru alegeri corecte si democratie (ISFED), un grup georgian independent de monitorizare electorala infiintat in 1995, a declarat ca a documentat numeroase incalcari si cazuri de violenta in afara mai multor sectii de votare.

Pe retelele de socializare a circulat o inregistrare video care arata un barbat care introduce mai multe buletine de vot intr-o urna de vot din Marneuli, un oras cu aproximativ 25 000 de locuitori situat la sud de Tbilisi. Voturile au fost ulterior declarate nule, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Electorale Centrale, potrivit agentiei de presa Interpress.

Giorgi Kalandarishvili, presedintele comisiei electorale, a declarat ca votul a fost pasnic si liber si ca alegerile s-au desfasurat in conformitate cu standardele internationale.

Unii georgieni au declarat pentru Reuters ca isi doresc o schimbare. „Am votat pentru libertate si pentru alegerea europeana”, a declarat Irakli Andronikashvili, alegator la Tbilisi sambata, adaugand ca doreste un guvern «mai progresist, mai putin corupt si cu mai mult bun-simt».

Georgia a fost candva unul dintre cele mai pro-occidentale state care au iesit din haosul care a urmat prabusirii Uniunii Sovietice. Drumul care duce de la aeroportul din Tbilisi poarta numele fostului presedinte american George W. Bush.

De la invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022, relatiile Tbilisiului cu Occidentul au luat o intorsatura descendenta. Spre deosebire de multi aliati occidentali, Georgia a refuzat sa impuna sanctiuni Moscovei, in timp ce retorica Visului Georgian a devenit tot mai pro-rusa.

Visul Georgian a atras mania aliatilor sai occidentali pentru ceea ce acestia considera a fi tendinta sa tot mai autoritara. Premierul ungar Viktor Orban a felicitat Visul Georgian pentru o „victorie zdrobitoare”.

Sondajul la iesirea de la urne Formula, in favoarea opozitiei, a indicat ca partidul de guvernamant ar fi cel mai mare partid, dar ca cele patru partide principale de opozitie ar avea impreuna 83 de locuri.

Principalele patru blocuri de opozitie din Georgia sunt profund divizate si nu este clar daca vor putea lucra impreuna daca vor priva Visul Georgian de majoritatea sa.

Sandro Dvalishvili, un activist al Visului Georgian in varsta de 23 de ani, a declarat pentru Reuters saptamana trecuta ca Georgia s-ar confrunta cu „pericolul” daca partidul sau preferat ar fi invins la urne. „Daca se dovedeste ca nu castigam, pentru mine va fi foarte rau. Pentru ca nu vad o alta forta care sa aduca pace si stabilitate tarii noastre”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: