Partidul vicepremierului italian Matteo Salvini, dat in judecata de o tanara a carei imagine a fost folosita pentru un afis electoral rasist al acestuia
O femeie a carei fotografie a fost folosita fara acordul ei intr-o campanie de afisare a Ligii de extrema-dreapta din Italia, membra a coalitiei de guvernare a lui Giorgia Meloni, a declarat ca va da in judecata acest partid, descriind imaginile ca fiind „rasiste”.
Anna Haholkina, un fotomodel ucraineano-italian care locuieste in Rimini, a declarat ca a fost socata sa isi vada chipul pe afisele care au aparut in Milano in ultimele saptamani, in contextul in care Liga, condusa de vicepremierul Matteo Salvini, isi intensifica pozitia anti-islam in perspectiva alegerilor europene de luna viitoare.
Afisele prezinta imaginile a doua femei, una cu fotografia lui Haholkina folosita pentru a reprezenta o femeie occidentala „libera”, iar cealalta cu o femeie care poarta niqab si care este „fortata sa isi acopere fata”. Pe un slogan se poate citi: „De ce parte vrei sa fii?”.
Liga recurge la teme familiare legate de imigratie si islamofobie, in timp ce lupta pentru supravietuirea politica in scrutinul din iunie pentru alegerile europarlamentare. Partidul a obtinut peste 34% din voturi la alegerile din 2019, dar in cele mai recente sondaje nationale se situeaza in jurul a 8%.
Salvini s-a referit la alegeri ca la „un referendum privind viitorul Europei” pentru a decide „daca [aceasta] va mai exista sau daca va fi o colonie sino-islamica”.
Intre timp, o lege propusa de Fratii Italiei, partidul lui Meloni, pentru a inchide sute de spatii de rugaciune musulmane care nu erau moschei a fost adoptata marti in camera inferioara a parlamentului.
Fotografia cu Haholkina provine de la un furnizor de imagini de arhiva si era destinata sa fie folosita doar pentru a promova produse de infrumusetare. Ea a declarat pentru ziarul Corriere della Sera ca, desi a semnat o declaratie de renuntare la fotografie, regulile furnizorului stipulau ca imaginile nu pot fi folosite in scopuri electorale sau de campanie politica.
„Nimeni nu m-a contactat pentru a-mi cere permisiunea. Voi face o plangere [legala]”, a spus ea. „Locuiesc in Rimini, dar vin adesea la Milano pentru munca si, cand am vazut afisele, am fost socata. Nu vreau sa fiu asociata cu niciun partid, dar mai ales pentru ca aceste afise electorale sunt rasiste.”
In martie, asociatiile musulmane din Italia au facut apel la presedintele italian, Sergio Mattarella, sa puna capat „campaniei de ura, denigrare si discriminare a Ligii fata de comunitatea noastra religioasa”, ca raspuns la o alta campanie de afise a partidului care stigmatiza femeile musulmane.
Unii politicieni au exploatat razboiul dintre Israel si Gaza in incercarea de a-si sustine campania anti-islam. Cel mai cunoscut exemplu este Anna Maria Cisint, primarul Ligii din Monfalcone, care a interzis rugaciunea in cele doua centre culturale islamice din nordul orasului. Cisint candideaza la alegerile europene cu promisiunea de a „opri islamizarea”.
In Italia, peste 1,6 milioane de persoane sunt musulmane, desi islamul nu este o religie recunoscuta oficial. In tara exista mai putin de 10 moschei recunoscute oficial. De asemenea, Meloni a denuntat de mult timp „islamizarea” in Europa.
„Situatia musulmanilor din Italia este foarte, foarte proasta”, a declarat Bou Konate, presedintele asociatiei culturale musulmane Darus Salaam din Monfalcone, care contesta interdictia de rugaciune prin intermediul unei instante administrative. „Dar este mai rau acum, deoarece Liga si Fratii Italiei sunt sincronizati si nimeni din guvernul de coalitie nu li se opune.”