Guvernul yemenit sustinut de Arabia Saudita si houthii aliniati cu Iranul s-au angajat sa faca pasi fermi catre o incetare a focului, a declarat sambata trimisul special al ONU pentru Yemen, potrivit Reuters.
Houthii, care controleaza nordul Yemenului, lupta impotriva unei aliante militare conduse de Arabia Saudita din 2015 intr-un conflict care a ucis sute de mii de oameni si a lasat 80% din populatia Yemenului dependenta de ajutorul umanitar.
Potrivit biroului trimisului special al ONU, Hans Grundberg, acesta „saluta angajamentul partilor fata de un set de masuri pentru a implementa o incetare a focului la nivel national, pentru imbunatatirea conditiilor de viata in Yemen si de a se angaja in pregatiri pentru reluarea unui proces politic deschis sub auspiciile ONU”.
Grundberg „se va angaja acum cu cele doua parti pentru a stabili o foaie de parcurs sub auspiciile ONU care sa includa aceste angajamente si sa sprijine implementarea lor”, se arata in declaratie.
Foaia de parcurs va include, de asemenea, angajamentul celor doua parti de a relua exporturile de petrol, de a plati toate salariile din sectorul public, de a deschide drumurile in Taiz si in alte parti ale Yemenului si de „a usura si mai mult restrictiile impuse aeroportului Sanaa si portului Hudaydah”, se spune in declaratie.
Coalitia militara condusa de Arabia Saudita a intervenit in urma cu mai bine de opt ani impotriva miscarii houthi, dupa ce rebelii au inlaturat, in 2014, guvernul Yemenului, recunoscut international si sustinut de Arabia Saudita, din capitala Sanaa.
Oficialii houthi au vizitat in septembrie Riad pentru prima data de la izbucnirea razboiului. Aceasta vizita a urmat unei prime runde de consultari mediate de Oman intre Riad si Sanaa, care s-a desfasurat in paralel cu eforturile de pace ale ONU, cand trimisii sauditi au vizitat Sanaa in aprilie.
Initiativele de pace au avansat dupa ce Arabia Saudita si Iranul au convenit sa restabileasca relatiile bilaterale in urma unui acord negociat de China. O incetare permanenta a focului in Yemen ar fi o piatra de hotar in stabilizarea Orientului Mijlociu.
„Grundberg si-a exprimat aprecierea profunda pentru rolurile cheie jucate de Regatul Arabiei Saudite si de Sultanatul Omanului in sprijinirea partilor pentru a ajunge la acest punct. El a indemnat toate partile sa exercite o retinere maxima in acest moment critic pentru a permite un mediu propice pentru dialog si incheierea cu succes a unui acord privind foaia de parcurs”, se mai arata in declaratie.
Cea mai mare conferinta din lume despre conservarea naturii s-a incheiat la Cali, Columbia, in…
Un pod din perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, construit de nazisti, peste raul Sava…
Un crocodil australian, lung de 5,48 metri, care detinea recordul mondial de cel mai mare…
O companie cu sediul in Pakistan a transmis scuze locuitorilor din Dublin dupa ce o…
Datoria publica a Romaniei, facuta de guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria, a ajuns…
Custodele Coroanei Romane, Majestatea Sa Margareta, a transmis vineri un mesaj de compasiune fata de…