Partizanii: Cum functioneaza miscarea de rezistenta ucraineana ascunsa in spatele liniilor rusesti. „FSB nu a reusit sa ne elimine” – VIDEO

externe

partizan

Un nou videoclip postat pe retelele de socializare urmareste sa promoveze activitatile ascunse ale unei retele de civili ucraineni, care traiesc – si lupta – in spatele liniilor rusesti, relateaza SkyNews.

Condusa de fortele speciale ucrainene, aceasta miscare de rezistenta este in crestere, potrivit comandantului sau, care a spus ca orice adult – batran, tanar, barbat, femeie – se poate alatura.

Intr-un mod similar cu Executivul pentru Operatiuni Speciale al Marii Britanii, care a condus misiuni in spatele liniilor inamice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sarcinile rezistentei ucrainene in interiorul teritoriului capturat de Moscova includ spionajul, sabotajul si „eliminarea” fortelor ruse, a declarat comandantul pentru Sky News.

El a spus ca barbatii si femeile rezistentei sunt activi in Crimeea, precum si in parti din sudul si estul Ucrainei si au desfasurat actiuni si in Rusia.

De asemenea, sunt create grupuri – ca masura de precautie – in parti ale Ucrainei care ar putea inca sa cada sub controlul Rusiei.

In plus, civilii din Rusia care se opun guvernarii lui Vladimir Putin au inceput sa invete de la rezistenta Ucrainei sa ii ajute in propriile operatiuni.

„Desigur, munca pe care o fac oamenii nostri este periculoasa”, a spus comandantul, Mikola, un colonel al fortelor speciale, care a cerut sa ramana anonim din motive de securitate.

„Multi dintre oamenii nostri au murit in timpul activitatilor lor si multi dintre ei ajung in inchisorile rusesti”, a spus Mikola.

„Dar acest lucru nu ne sperie, pentru ca scopul nostru justifica pierderile pe care le suferim”, a mai spus el.

Este pentru prima data cand seful Rezistentei Fortelor de Operatiuni Speciale Ucrainene – numele ramurii militare care conduce miscarea de rezistenta – acorda un interviu.

„Printre noi se numara acei oameni care isi indeplinesc calm, linistit si pe ascuns sarcinile, fara a astepta o recompensa sau glorie rapida”, a spus colonelul, vorbind la un hotel din Kiev.

„Motivatia principala a poporului nostru, a noastra a tuturor, este libertatea. Vrem sa ne aparam tara… rusii vor trebui fie sa ne omoare pe toti – fie sa plece”, a mai spus el.

Inregistrarile video arata o serie de misiuni de rezistenta – desi comandantul a fost foarte reticent sa vorbeasca despre orice operatiune specifica din cauza pericolului pentru oamenii lui din teren.

Un clip de anul trecut arata cum membrii rezistentei incendiaza reteaua de electricitate in regiunea Voronej, din sud-vestul Rusiei, la granita cu Ucraina.

Exista, de asemenea, imagini din 2023 cu indivizi cu fetele acoperite, pictand cu spray sigla rezistentei – doua sageti indreptate in directii opuse si un punct in mijloc – pe partea laterala a cladirilor dintr-o parte ocupata a regiunii Donetk.

Comandantul a spus ca rezistenta este folosita pentru a monitoriza trupele ruse si a obtine si transmite informatii despre modul in care autoritatile ruse opereaza intr-o zona ocupata.

Au si roluri mai active. Unii membri sunt trimisi pentru a intrerupe liniile de aprovizionare pentru a ingreuna Moscova sa transporte alimente si munitii catre fortele sale de pe linia frontului.

„Incercam, de asemenea, sa omoram personalul militar al Federatiei Ruse cu orice pret – si sa le distrugem echipamentul militar”, a spus Mikola.

Informatiile furnizate de membrii rezistentei sunt transmise fortelor armate ucrainene pentru a ajuta la coordonarea loviturilor militare si a altor ofensive, inclusiv in Crimeea.

Comandantul a spus ca rezistenta va fi esentiala in orice efort viitor de a forta armata rusa sa se retraga din peninsula pe care au ocupat-o din 2014.

„Multi dintre subordonatii nostri de acolo desfasoara misiuni de recunoastere”, a spus Mikola.

„Nu este surprinzator ca FSB [serviciile de securitate ruse] lucreaza mult [in Crimeea]. Dar inca nu pot prinde oamenii nostri”, a mai spus comandantul.

Facand aluzie la greutatea responsabilitatii pe umerii lui pentru a fi responsabil de astfel de operatiuni cu risc ridicat, el a adaugat: „Multumesc lui Dumnezeu pentru asta”.

Mikola a spus ca rezistenta a inceput informal dupa ce Rusia a invadat Crimeea si parti din estul Ucrainei in urma cu un deceniu.

Cu toate acestea, a devenit o structura mai formala, sub comanda fortelor de operatiuni speciale, in perioada premergatoare invaziei lui Putin din 2022.

El a descris operatiunile ca fiind ca un aisberg. Mikola a spus ca s-a asezat pe partea vizibila din varful aisbergului, cu ofiteri de forte speciale – care se ocupa de diferite ramuri ale rezistentei – plasati sub el si apoi vasta retea de membri ai rezistentei raspandinta sub ei.

Intrebat cat de mare a fost rezistenta, el a spus: „Nu va pot da un numar anume, pentru ca aceasta informatie este secreta. Dar va pot spune ca sunt mii de acesti oameni… Ma bucur sa vad cum creste.”

Videoclipul de promovare indruma pe oricine este interesat sa se alature sa contacteze echipa fortelor speciale prin intermediul unui site web.

„Am inceput acum o campanie de popularizare a miscarii de rezistenta si cream conditiile pentru ca fiecare cetatean al Ucrainei sa poata comunica cu noi intr-un mod confidential si sa-si ofere serviciile”, a spus Mikola.

In timp ce isi creste randurile, aceasta politica a usilor deschise creste si riscul ca infiltratii pro-rusi sa patrunda in retea. Dar comandantul a spus ca echipa sa a fost atenta la acest lucru si ca au taiat legaturile cu oricine este suspectat ca ar fi o cartita care lucreaza pentru cealalta parte.

Pe langa extinderea rezistentei in Ucraina, Mikola a spus ca unitatea sa a inceput recent sa primeasca semnale din partea civililor din Rusia.

El a spus ca orice rezistenta rusa nu va fi condusa de echipa sa, dar aceasta ar putea invata din operatiunile de rezistenta ucrainene.

„Ei invata deja de la noi si incep sa foloseasca metodele noastre deja in Federatia Rusa si vedem un potential mare in aceste lucruri”, a spus Mikola.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: