Microbii care pot digera materialele plastice la temperaturi scazute au fost descoperiti de oamenii de stiinta in Alpi si in Arctica, ceea ce ar putea fi un pas important in domeniul reciclarii, scrie The Guardian.
Multe microorganisme care pot digera plastic au fost deja descoperite, dar acestea pot functiona doar la temperaturi de peste 30C. Acest lucru inseamna ca utilizarea lor in practica industriala este prohibitiva din cauza incalzirii necesare.
Oamenii de stiinta de la Institutul federal elvetian WSL au descoperit microbi care pot face acest lucru la 15C, ceea ce ar putea duce la o descoperire importanta in domeniul reciclarii microbiene. Descoperirile lor au fost publicate in revista Frontiers in Microbiology.
Dr. Joel Ruthi de la WSL si colegii sai au prelevat probe din 19 tulpini de bacterii si 15 de ciuperci care au crescut pe plasticul liber sau ingropat in pamant timp de un an in Groenlanda si Elvetia. Acestia au lasat microbii sa creasca in laborator, in intuneric, la o temperatura de 15C, si i-au testat pentru a vedea daca pot digera diferite tipuri de plastic.
Materialele plastice testate au inclus polietilena (PE) nebiodegradabila si poliesterul biodegradabil-polipiuretan (PUR), precum si doua amestecuri biodegradabile disponibile in comert, respectiv polibutilena adipata tereftalata (PBAT) si acid polilactic (PLA).
Niciuna dintre tulpini nu a fost capabila sa digere PE, chiar si dupa 126 de zile de incubare pe aceste materiale plastice. Insa 19 tulpini, dintre care 11 ciuperci si opt bacterii, au fost capabile sa digere PUR la 15C, in timp ce 14 ciuperci si trei bacterii au fost capabile sa digere amestecurile de plastic din PBAT si PLA.
S-a descoperit ca microbii pot degrada polimerii deoarece acestia se aseamana cu unele structuri gasite in celulele vegetale.
Dr. Beat Frey, unul dintre autorii studiului, a explicat: „S-a demonstrat ca microbii produc o mare varietate de enzime de degradare a polimerilor implicate in descompunerea peretilor celulari ai plantelor. In special, ciupercile patogene pentru plante reusesc deseori sa biodegradeze poliesteri, datorita capacitatii lor de a produce cutinaze, care vizeaza polimerii din plastic datorita asemanarii lor cu cutina, un polimer vegetal.”
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Premierul Keir Starmer respinge ideea de a discuta cu liderul rus Vladimir Putin, dupa convorbirea…
Prim-ministrul Marcel Ciolacu - insotit de o delegatie guvernamentala din care fac parte ministrul afacerilor…
In seara zilei de duminica, 17 noiembrie, conducatorul unui autoturism a accidentat o tanara in…
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan va veni cu o propunere de inghetare a conflictului din…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…