Patru politisti din Olt, trimisi in judecata in cazul uciderii Alexandrei Macesanu: daca ei ar fi intervenit mai repede, fata din Caracal ar fi fost salvata
Patru politisti din judetul Olt au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova pentru abuz in serviciu, fiind acuzati ca au tergiversat dispunerea masurilor corespunzatoare in cazul disparitiei minorei Alexandra Macesanu, in urma cu patru ani.
Procurorii sustin ca daca lucratorii de politie fata de care s-a dispus trimiterea in judecata ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili imprejurarile disparitiei minorei, pentru a evalua situata descrisa in sesizari, ar fi verificat si valorificat variantele de ancheta care rezultau din informatiile existente, ar fi controlat si indrumat ierarhic, in mod efectiv si eficient, activitatea echipelor operative, precum si daca ar fi intocmit de indata dosar de urmarire penala care sa le permita obtinerea unor mijloace specifice de proba (masuri de supraveghere tehnica), ar fi conferit sanse efective de salvare a minorei, intarzierea de peste 14 ore in efectuarea acestor activitati conducand in final la identificarea tardiva a victimei, decedata la domiciliul autorului infractiunilor comise impotriva sa.
„Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor M.N., M.V., V.M. si T.E., toti lucratori de politie, pentru savarsirea, de catre fiecare dintre acestia, a infractiunii de abuz in serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal”, precizeaza procurorii intr-un comunicat remis luni.
Potrivit sursei citate, in data de 25 iulie 2019, M.N., in calitate de comisar sef de politie si comandant al Politiei municipiului Caracal, aflat la conducerea operatiunilor de cautare a minorei A. M. si de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate si a agresat-o, nu a evaluat si gestionat in mod corespunzator sesizarea privind disparitia minorei si ulterior sesizarea formulata direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind savarsirea impotriva sa a infractiunii de lipsire de libertate.
Acesta este mai este acuzat ca „nu a centralizat si diseminat in mod corespunzator catre subalterni informatiile de importanta vitala in gasirea acesteia, nu a coordonat, indrumat, sprijinit si controlat in mod corespunzator echipele de cautare si nu a luat masuri pentru intocmirea de urgenta a unui dosar penal, desi gravitatea deosebita a faptelor sesizate direct de catre minora impunea masuri specifice anchetei penale, care sa permita sustinerea verificarilor politienesti aflate in derulare”. „Prin neindeplinirea acestor obligatii, inculpatul a incalcat dispozitiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, art. 4, 5 si art. 41 lit. b din Legea nr.360/2002 privind statutul politistului, fapta fiind de natura sa tergiverseze identificarea autorului infractiunilor si a locului unde o sechestrase pe victima”, se mai spune in comunicat.
De asemenea, in noaptea de 24/25.07.2019, M.V., in calitate de comisar-sef de politie, seful Sectiei 2 Politie Rurala Osica de Sus, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, desi a fost informat cu privire la disparitia minorei, nu a raportat sefului ierarhic acest fapt, nu a controlat daca lucratorii de politie V. M. si T. E., aflati in subordinea sa, au inregistrat sesizarea, au efectuat verificari si au comunicat evenimentul catre ofiterul de serviciu, incalcand astfel dispozitiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, art. 4, 5 si art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul politistului, fapta fiind de natura sa tergiverseze identificarea autorului infractiunilor si a locului unde o sechestrase pe victima.
„In seara zilei de 24.07.2019, V.M., in calitate de agent-sef principal de politie si ajutor de sef de post in cadrul Postului de Politie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, si T.E., in calitate de agent-sef principal de politie si seful Postului de Politie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat si inregistrat sesizarea persoanei vatamate M. I. privind disparitia minorei M. A., nu au efectuat verificari in legatura cu aceasta, nu au informat in regim de urgenta ofiterul de serviciu de la Politia Municipiului Caracal incalcand astfel dispozitiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei romane, art. 4, 5 si art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul politistului, fapta fiind de natura sa tergiverseze identificarea autorului infractiunilor si a locului unde o sechestrase pe victima”, se mai spune in comunicat.
Potrivit procurorilor, din cauza modul in care au actionat respectivii politisti, efortul echipelor operative, formate din lucratorii de politie care au actionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrata Alexandra Macesanu si salvarea acesteia, a fost inutil in lipsa coordonarii reale din partea conducerii Politiei Caracal si transmiterii eficiente catre acestea a tuturor informatiilor detinute la momentul respectiv.
„In cauza s-a dispus clasarea fata de P.C.O., procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, si fata de F.V.V., operator 112 in cadrul IPJ Olt, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu prev. de art.297 al.1 C.p.”, mai precizeaza Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova.
Dosarul a fost trimis spre solutionare Judecatoriei Caracal.
Curtea de Apel Craiova a decis, in 30 mai, in cazul Caracal, condamnarea definitiva a inculpatului Gheorghe Dinca, la 30 de ani de inchisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane si alte infractiuni in cazul disparitiei adolescentelor Alexandra Macesanu si Luiza Melencu, iar a inculpatului Stefan Risipiteanu la 12 ani de inchisoare, pentru viol.