Patru protestatari pro-Palestina au fost arestati pentru ca s-au urcat pe acoperisul parlamentului australian
Patru protestatari pro-Palestina au fost arestati pentru ca au urcat joi pe acoperisul Parlamentului Australiei, intr-o incalcare a securitatii condamnata de parlamentari. In aceeasi zi, un senator din cadrul partidului de guvernamant a demisionat din cauza pozitiei guvernului fata de Palestina, potrivit Reuters.
Protestatarii au stat pe acoperisul cladirii din Canberra timp de aproximativ o ora, desfasurand bannere negre, inclusiv unul pe care scria „De la rau la mare, Palestina va fi libera”, un refren comun al protestatarilor pro Palestina.
Unul dintre protestatari a tinut un discurs folosind un megafon, acuzand guvernul israelian de crime de razboi, acuzatie pe care acesta o respinge. „Nu vom uita, nu vom ierta si vom rezista in continuare”, a spus protestatarul.
Fortele de ordine sfatuit oamenii sa nu treaca prin fata intrarii principale in cladire, in timp ce mai multi politisti au fost vazuti pe acoperis incercand sa-i indeparteze pe protestatari.
Protestatarii si-au impachetat bannerele inainte de a fi condusi de politia in asteptare in jurul orei 11:30, ora locala. Cei patru au fost arestati si acuzati de patrundere ilegala si au primit o interdictie de intrare in parlemnt de doi ani, a declarat un purtator de cuvant al politiei.
Premierul Anthony Albanese a condamnat protestele. „Cei responsabili ar trebui sa simta intreaga forta a legii. Protestul pasnic are un loc important in societatea noastra, dar acesta nu a fost un protest pasnic”, a spus el.
Presedintele Camerei inferioare a Australiei, Milton Dick, a declarat ca a ordonat o investigatie asupra modului in care a avut loc bresa de securitate.
Fatima Payman, un senator din cadrul Partidului Laburist de guvernamant, a demisionat joi din partid si a ramas senator independent, dupa ce a fost suspendata pentru votul pentru o motiune care sustine statutul palestinian.
„Indiferenta guvernului nostru fata de cea mai mare nedreptate a vremurilor noastre ma face sa pun la indoiala directia in care a pornit partidul”, a spus ea intr-o conferinta de presa.
Australia, care a cerut de luni de zile la incetarea focului in conflict, nu recunoaste in prezent statutul palestinian, desi ministrul de externe Penny Wong a declarat in mai ca ar putea face acest lucru inainte ca un proces formal de pace intre Israel si autoritatile palestiniene sa fie finalizat.
Dezertarea lui Payman ar putea ingreuna adoptarea legislatiei pentru laburisti, care nu au majoritate in Senat.
Atat Israelul, cat si Hamas au comis crime de razboi in primele etape ale razboiului din Gaza, a constatat luna trecuta o ancheta ONU, spunand ca actiunile Israelului au constituit si crime impotriva umanitatii din cauza pierderilor imense de vieti civile.
De la inceputul razboiului, Australia a fost locul mai multor proteste pro-Palestina, inclusiv demonstratii saptamanale in marile orase si ocuparea campusurilor universitare.