„Campania antirusa” lansata de SUA si partenerii lor demonstreaza ca Ucraina a devenit un pretext pentru un „razboi nedeclarat” al acestora impotriva Rusiei, a apreciat marti Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului Securitatii al Federatiei Ruse, citat de EFE si Regnum, informeaza Agerpres. Fost director al FSB, Patrusev este un exponent al liniei dure de la Moscova.
„Campania globala impotriva Rusiei lansata de americani si de satelitii lor demonstreaza in mod convingator ca Ucraina a devenit un pretext pentru a duce un razboi nedeclarat impotriva Rusiei”, a declarat Patrusev, care face parte din cercul apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, in cadrul unei reuniuni a acestui consiliu de pe langa Kremlin.
Patrusev sustine ca „intentiile (Occidentului) de a declansa un astfel de razboi erau ‘urzite’ cu mult inainte de februarie”, cand Rusia si-a lansat campania militara in Ucraina si „ar fi fost puse in aplicare indiferent de actiunile Federatiei Ruse”.
Occidentul, potrivit secretarului Consiliului Securitatii Rusiei, cauta de asemenea sa creeze conditii pentru a impune un regim marioneta in Rusia.
„Pana la urma, Occidentul incearca sa creeze conditii pentru a instala in Rusia un regim aflat sub controlul sau, asa cum a facut-o in Ucraina si in multe alte state”, a afirmat el.
„Operatiunea militara speciala (rusa in Ucraina) a zadarnicit aceste planuri”, sustine responsabilul rus, potrivit caruia „am fost constransi sa luam aceasta masura preventiva, dat fiind faptul ca amenintarile la adresa securitatii nationale, desconsiderarea intereselor noastre nationale atinsesera un asemenea nivel care ameninta statalitatea Rusiei si existenta sa”.
Cum anume ar fi pus Ucraina in pericol existenta Rusiei inainte de razboi, Patrusev nu a precizat, noteaza Ukrainska Pravda.
El a mai declarat ca SUA si aliatii lor „cauta sa intretina cu orice pret mitul fals al unei Rusii agresive, care se presupune ca ar incerca sa-si aserveasca lumea occidentala, pe baza unor naratiuni si argumente pseudostiintifice”.
Patrusev sustine ca „Occidentul nu doreste o Rusie suverana puternica si in dezvoltare rapida”.
La 9 mai, presedintele rus Vladimir Putin – care la inceput argumentase declansarea asa-numitei „operatiuni speciale militare” in Ucraina cu „denazificarea” si „demilitarizarea” acestei tari – declarase ca Moscova „nu a avut o alta optiune” si ca daca ar fi avut „cea mai mica sansa de a rezolva problema Donbasului pe cale pasnica ar fi facut-o”, intr-o incercare de justificare a campaniei in Ucraina in fata sustinatorilor sai.
Patrusev este un inginer care, in anii 90, a facut cariera in serviciul de informatii FSB, succesorul KGB. Cand Vladimir Putin a devenit prim- ministru in 1999, Patrusev ii succede in postul de director. De la preluarea functiei, a acordat un interviu cotidianului rusesc „Komsomolskaia Pravda”, interviu care va deveni un reper. El declara acolo fara sa ezite ca serviciile de informatii sunt „noua aristocratie a Rusiei”. Si la intrebarea daca toti acesti spioni nu constituie o amenintare pe termen lung la adresa democratiei, Patrusin raspunde ca acest gen de remarca nu serveste decat la „subminarea increderii in noul guvern”. Tot potrivit lui Patrusev, Rusia are nevoie mai ales de oameni „pragmatici duri” capabili sa faca fata „contradictiilor si amenintarilor emergente” si care stiu ce inseamna „spiritul de serviciu public”.
In 2008, Dmitri Medvedev preia presedintia si Patrusev va fi promovat in Consiliul de securitate rus, unde lucreaza ca secretar. In acea vreme, Consiliul de securitate tinea mai mult de administratie si nu avea cu adevarat influenta asupra politicii. Dar sub conducerea lui Patrusev, Serviciul de securitate devine locul care centralizeaza toate fluxurile de informatii.
In calitate de secretar, Patrusev isi asuma un rol de director si de redactor sef: el selectioneaza, organizeaza si contextualizeaza informatiile pentru presedinte. Intr-o mare masura, el va modela viziunea asupra lumii pe care o are Putin. In opinia multora, Patrusin este omul care l-a convins pe Putin sa intre in razboi.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…