Pavelescu, delir total: „Iohannis l-a insultat pe Mihai Eminescu cu ura viscerala, fara masca, in numele tezei neo-marxismului globalist cel mai agresiv”
Liderul PNTCD, Aurelian Pavelescu, sustine ca presedintele Klaus Iohannis l-a „insultat” pe Mihai Eminescu intrucat nu a pomenit numele poetului in discursul sustinut pe scena Ateneului Roman de Ziua Culturii Nationale.
„Atacul impotriva lui Mihai Eminescu, simbolul suprem al Romaniei, este cea mai grava atingere adusa natiunii noastre din ultimii 30 de ani. S-a intamplat ieri, 15 ianuarie, la 170 de ani de la nasterea lui Eminescu, prin vocea Presedintelui Romaniei. Si nu oriunde, ci de pe scena Ateneului Roman, patronat de Mihai Eminescu”, sustine Pavelescu intr-o postare pe Facebook.
„Pe scurt, in discursul de la Ateneu Iohannis nu doar ca nu a pomenit numele lui Mihai Eminescu, un afront impardonabil adus poporului roman, la o aniversare rotunda, ci, prin mesajul implicit, a dat un semnal impotriva lui Eminescu, a mostenirii sale si a culturii romane in ansamblul ei.
(…) Prin ignorarea numelui lui Eminescu de ziua lui Eminescu: ati afirmat ca Ziua Culturii Nationale nu are legatura cu poetul national, desi tot poporul roman stia ca era vorba despre ziua lui Eminescu sa si va aflati acolo tocmai pentru aceasta, sa-l elogiati nu in numele dvs., ci al poporului. Eminescu a fost sarbatorit de oameni si ieri, cum dintotdeauna, fara a fi nevoie de legi pentru omagiere si nici de discursul unor presedinti trecatori. DAR DVS., PRIN INGORAREA VOITA, ATI INSULTAT CONSTIENT SIMBOLUL CULTURII ROMANE SI ROMANIA! Ma astept ca, in viitor, de ziua nationala a Romaniei sa nu pronuntati numele Romaniei – acelasi lucru l-ati facut ieri, cu ura viscerala, fara masca, fata de Eminescu. Acum 20 de ani ati evacuat libraria Mihai Eminescu din Sibiu tot pe 15 ianuarie, ziua lui Eminescu, nicio coincidenta!”, mai sustine Pavelescu.
Liderul PNTCD mai spune ca Iohannis, nepronuntand numele lui Eminescu, a dat glas ideologiei „globalismului neo-marxist in toata plenitudinea ei”. „Acolo nu poate fi loc pentru Neagoe Basarab, Dosoftei, cronicari, Cantemir, Budai-Deleanu, Scoala Ardeleana, Creanga, Caragiale, Slavici, Sadoveanu, Bacovia sau Arghezi, Iorga, Hasdeu, Mircea Florian, Mircea Eliade, Enescu si Brancusi, pana la Marin Preda sau Nichita Stanescu si, deasupra tuturor, MIHAI EMINESCU! Acestia nu sunt pentru ‘consumul’ poporului bine furajat si nu au loc la Ziua Culturii Nationale pentru Presedintele Klaus Iohannis! Are loc doar Mircea Cartarescu cel de la targurile internationale de… consum, cersetorul grotesc de diplome pentru poeti, bine platite, ca pe timpul comunistilor!”, mai scrie Pavelescu.
„Insultarea lui Mihai Eminescu de Klaus Iohannis in numele tezei neo-marxismului globalist cel mai agresiv, este, de departe, mult mai importanta decat tema anticipatelor si caderea guvernului despre care se vorbeste acum”, mai sustine liderul PNTCD.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca „Romania trebuie sa-si depaseasca paradoxurile culturale”, subliniind ca se asteapta ca responsabilii si specialistii domeniului cultural sa stabileasca in curand prioritatile si obiectivele concrete ale modernizarii infrastructurii culturale nationale si sa dea un continut realist finantarii multianuale a acestora.
„Romania trebuie sa-si depaseasca paradoxurile culturale care, din nefericire, au caracterizat-o in ultimele decenii: pe de o parte, artisti care se afirma si se bucura de succes in fata publicului de pe toate meridianele globului, poeti si prozatori elogiati la targurile internationale, iar pe de alta parte, un consum cultural dezechilibrat si o baza materiala insuficienta si neperformanta. Cultura romaneasca merita o infrastructura functionala, un cadru administrativ stabil si crearea conditiilor pentru o resursa umana echilibrat distribuita teritorial. Ma astept ca responsabilii si specialistii domeniului cultural sa stabileasca cat de curand prioritatile si obiectivele concrete ale modernizarii infrastructurii culturale nationale si sa dea un continut realist finantarii multianuale a acestora, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene”, a afirmat Iohannis la evenimentul dedicat Zilei Culturii organizat la Ateneul Roman.
El a sustinut ca prezervarea patrimoniului cultural va reprezenta, din perspectiva interna, unul dintre obiectivele nationale de securitate, aratand ca aceasta va trebui consolidata de o strategie pe termen mediu si lung a domeniului culturii si patrimoniului national.
„Drepturile creatorilor si accesul neingradit la cultura s-au aflat in mod constant in centrul preocuparilor mele. Acestia raman piloni importanti ai actiunii mele si in noul mandat si se vor afla in continuare in spectrul intereselor noastre de securitate nationala. Prezervarea si valorificarea patrimoniului cultural va reprezenta, din perspectiva interna, unul dintre obiectivele nationale de securitate. Aceasta plasare a drepturilor culturale fundamentale intre cele mai importante interese si obiective ale natiunii va trebui consolidata de o strategie pe termen mediu si lung a domeniului culturii si patrimoniului national. Voi sprijini o astfel de abordare bazata pe solutii durabile prin toate prerogativele mele constitutionale”, a spus presedintele.
Iohannis a subliniat ca patrimoniul national, creativitatea si diversitatea expresiilor culturale se afla printre resursele strategice ale Romaniei normale si ca acestea pot fi fructificate mult mai bine decat pana acum.
Potrivit sefului statului, cultura si patrimoniul romanesc dau substanta unitatii in diversitate a Europei si contribuie la viabilitatea proiectului european. El a precizat ca va urmari in cadrul Consiliului European transpunerea in fapte a angajamentul din Agenda strategica a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, care stipuleaza ca „vom investi in cultura si in patrimoniul nostru cultural, care stau la baza identitatii noastre europene”.
„In urma cu 170 de ani se nastea, la Ipotesti, geniul poeziei universale, Mihai Eminescu. Ziua nasterii sale, pe care marele nostru poet a daruit-o, ca un arc peste timp, culturii nationale, ne este un motiv de coeziune, un pretios prilej de consens si solidaritate. Sub lumina Luceafarului, sa facem ca acest moment sa ne inspire, iar anul care tocmai a inceput sa fie unul fast pentru cultura romaneasca si pentru slujitorii ei!”, a afirmat Iohannis.
Presedintele i-a felicitat pe toti cei care au imbogatit in 2019 „zestrea spiritualitatii romanesti”, amintind de evenimente precum Sezonul cultural Romania-Franta, Europalia, Festivalul International „George Enescu”.
„Exprim respectul intregii noastre natiuni fata de contributia culturii la modernizarea si europenizarea Romaniei. Cultura a jucat un rol fundamental in cel mai important proces istoric al societatii romanesti din ultimele doua secole”, a mai spus Iohannis.
Prezent la eveniment, premierul Ludovic Orban a declarat ca, din pacate, cultura vie nu este apreciata de multe ori asa cum ar trebui.
„Cultura romaneasca nu inseamna numai patrimoniu cultural, memoria culturala istorica, ci si cultura vie, care se naste sub ochii nostri in fiecare zi si pe care, din pacate, de multe ori nu o apreciem asa cum ar trebui. In mod firesc, cand vorbim de cultura romana, gandul ne poarta spre marii sai creatori: Mircea Eliade, Nicolae Iorga, Constantin Brancusi, Nicolae Grigorescu, Victor Brauner, Cecilia Cutescu-Storck, George Enescu, Nichita Stanescu. Panteonul national al literelor si artelor, in care si-au gasit locul alaturi de alte nume mari, nu este nici pe departe inchis atata timp cat exista acesti artisti si creatori romani contemporani, asa cum i-am vazut anul trecut in Sezonul franco-roman si la Europalia, asa cum ne-au facut mandri de ei la marele intalniri ale artelor internationale, precum Bienalele venetiene sau Festivalul Filmului de la Cannes”, a mentionat Orban.
Premierul a spus ca „identitatea si spiritualitatea” creatorilor si artistilor contemporani apartin lumii actuale „mai mult decat destule dintre aspectele politice sau materiale ale societatii noastre”.
„Privind aceasta efervescenta culturala, trebuie sa recunoastem culturii noastre istorice, precum si celei actuale rolul de avangarda a constiintei romanesti pe scena europeana”, a subliniat Orban.
La eveniment participa si membri ai guvernului, fostul presedinte Emil Constantinescu, reprezentanti ai cultelor si corpului diplomatic, consilieri prezidentiali, presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, parlamentari.