externe

Pe 21 iulie, s-au inregistrat cele mai ridicate temperaturi de cand se fac masuratori

Duminica a fost cea mai fierbinte zi inregistrata vreodata, potrivit datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru Schimbari Climatice al Uniunii Europene, care a urmarit astfel de modele meteorologice globale din 1940, informeaza Reuters.

Temperatura medie globala a aerului la suprafata a atins duminica 17,09 grade Celsius, putin mai mare decat recordul anterior stabilit in iulie anul trecut de 17,08 C, in timp ce valurile de caldura au parjolit zone mari din Statele Unite, Europa si Rusia.

Carlo Buontempo, directorul serviciului Copernicus, a spus ca este posibil ca inceputul acestei saptamani sa eclipseze recordul de duminica, deoarece valurile de caldura continua sa se extinda in intreaga lume. „Cand ai aceste varfuri, ele tind sa se grupeze”, a spus el.

Anul trecut, patru zile la rand au doborat recordul, intre 3 iulie si 6 iulie, deoarece schimbarile climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, au generat caldura extrema in emisfera nordica.

In timp ce recordul de duminica a fost doar putin mai mare decat cel de anul trecut, „ceea ce este remarcabil este cat de diferita este temperatura ultimelor 13 luni fata de recordurile anterioare”, a spus Buontempo.

Fiecare luna din iunie 2023 s-a clasat acum drept cea mai calda de pe planeta de la inceputul inregistrarilor, in comparatie cu luna corespunzatoare din anii precedenti.

Unii oameni de stiinta au sugerat ca 2024 ar putea depasi 2023, fiind cel mai cald an de la inceputul inregistrarilor, deoarece schimbarile climatice si fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a incheiat in aprilie, au ridicat si mai mult temperaturile in acest an.

„Ca o consecinta a cresterii cantitatii de gaze cu efect de sera in atmosfera, vom fi martorii doborarii unor noi recorduri in urmatoarele cateva luni, in urmatorii cativa ani”, a spus Buontempo.

Oamenii de stiinta si sustinatorii mediului au cerut de multa vreme liderilor mondiali si tarilor bogate sa elimine treptat si sa puna capat dependentei de combustibilii fosili pentru a preveni efectele catastrofale ale schimbarilor climatice, inclusiv cresterea valurilor de caldura.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Grebla: „Nu am gasit niciun vot furat”. Noi atacuri la adresa lui Clotilde Armand

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, a afirmat, joi, ca "fair-play-ul electoral a cam disparut…

21 de minute ago

Targoviste: O pensionara a murit dupa ce soferul autobuzului a franat brusc. Alte doua victime au ajuns la spital

O femeie in varsta de 76 de ani a murit, joi, in Targoviste dupa ce…

45 de minute ago

Europa a decis sa se descurce fara gazul rusesc in aceasta iarna. Depozitele europene sunt pline in proportie de peste 90%

Dupa ce au renuntat la importurile din Rusia, tarile europene primesc gaze din Norvegia si…

36 de minute ago