Pe cine santajeaza Plahotniuc la Bucuresti? „Vintu e mic copil”, oligarhul detine numeroase inregistrari cu scandaluri sexuale
Tot mai multi analisti si jurnalisti vorbesc despre legaturi „subterane”, de tip „mafiot”, pe care oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc le are la Bucuresti. Bucurestiul continua sa pastreze o pozitie ambigua fata de evenimentele de la Chisinau.
„Nesfarsita e lasitatea MAE si a Presedintiei in privinta situatiei din Moldova. Se umfla penele pe cocosii romani cand vine vorba de tarrrisoara noastrrra drrraga in relatia cu Ungaria, dar toti responsabilii diplomatiei dau comunicate vagi si inutile despre ce se intampla la Chisinau. Ce aflam din comunicatele Guvernului si Presedintiei? Strict nimic, ca ar fi bine sa fie bine si sa nu fie rau. Nicio pozitionare, nicio asumare – iar asta nu se intampla de azi de ieri, se intampla de multi ani incoace.
Nu contam nicaieri in plan international. Rezultatul? Tarile lumii au mult mai multa incredere intr-o tara ca Estonia, un model de integritate, decat in Romania, care evita sistematic sa apere sau sa condamne cauze. Desigur, lucrurile in privinta Moldovei sunt mult mai complicate, dedesubturile relatiilor mafiote dintre cele doua capitale s-ar putea sa fi pus in dificultate multi oameni importanti de la Bucuresti. De aceea, nici macar faptul ca Uniunea Europeana se pozitioneaza demn si curajos in acest caz nu poate sa ne miste din traditionalele noastre eschive”, scrie diplomatul Ciprian Mihali pe Facebook.
Armand Gosu, specialist in spatiul fost sovietic, spune lucrurilor pe nume. Plahotniuc detine numeroase inregustrari compromitatoare.
„Marea problema e cine va pune mana pe arhiva video a lui pentru ca Plahotniuc asa si-a inceput ascensiunea, cu casete cu scandaluri sexuale.
(…) Vintu e mic copil. Ganditi-va ca Plahotniuc a ajutat mafia ruseasca sa spele 23 de miliarde de dolari. A coordonat disparitia unui miliard de dolari, 18 la suta din PIB-ul Moldovei. Este un om care a pus o tara pe butuci. E vinovat si de depopularea tarii, de coruperea institutiilor, de spalari de bani. Reprezinta o structura mafiota care a capturat un stat”, a spus Gosu pentru g4media.ro.
Despre aceste inregistrari vorbeste si jurnalistul Dan Turturica.
„La Chisinau are loc un adevarat cutremur. Sustinerea pe care Igor Dodon, presedintele comunist si pro-rus, i-a acordat-o Maiei Sandu, cel mai pro-occidental politician, pentru a deveni prim-ministru, semnaleaza o intelegere fara precedent intre Est si Vest in privinta Moldovei.
Din pacate, de pierdut, se pare, nu pierde doar Plahotniuc, marele mafiot care a cumparat cam tot ce misca dincolo de Prut, ci si Romania. Statul nostru a pariat nepermis de mult pe el, iar infrangerea lui, daca se va intampla, ar putea fi si a noastra.
Mai mult decat atat, nu este exclus ca Plahotniuc sa traga dupa el si cativa politicieni de la Bucuresti pe care fie i-a finantat, fie i-a filmat in ipostaze compromitatoare. Filmarea cu Dodon, in care recunoaste ceea ce cam stiam cu totii, si anume ca a fost finantat de Moscova, s-ar putea sa fie doar prima pe care o pune masa”, a scris Turturica pe Facebook.
Analistul Sorin Ionita sanctioneaza si el pozitia Bucrestiului fata de evenimentele de la Chisinau.
„‘Not only must Justice be done; it must also be seen to be done’. Asta se fac ca nu pricep unii romanii care comenteaza ce s-a intamplat ieri la Chisinau: majoritatea din nestiinta; iar altii pentru ca sunt vuvuzele ale lui Plahotniuc.
Nu poate exista conflict Curte Constitutionala – Parlament atata vreme cat prima isi bate joc de lege nu doar in spirit (am mai vazut si noi) dar flagrant in litera. CCM validase mandatele noilor alesi, deci nu are cum sa spuna ca parlamentul nu-i legitim.
Unde Constitutia zice trei luni, nu poti sa stergi cu guma si sa scrii 90 zile. Mai ales, ca judecator nu te poti comporta total imprevizibil: taci din gura cu saptamanile, nu anunti macar o data pentru discutarea unei sesizari, apoi dai decizia brusc la 7 seara, in sensul ca termenul tocmai s-a incheiat, contrazicand fara explicatie plauzibila decizii anterioare si restul practicii juridice civile.
Iar apoi nu poti sa primesti sesizare de la PDM, adica stapanii politici, sambata la 17:12 si sa dai decizia convenabila la 17:18. Actiunile CCM nu fac decat sa submineze grotesc, la nivel de clasa a 3a, ideea de stat de drept si sa arate oamenilor ca asta-i orice altceva decat justitie.
Sustinerea pe care inca o are la Bucuresti acest show cu prosti care nici nu se mai feresc, in clasa politica, academici si presa, devoaleaza zonele pe unde isi construise Plahotniuc influenta. Bucurestiul este, periculos, pe invers cu EU si SUA, retelele corupte fiind mai tari decat interesul tarii”, subliniaza Ionita.
Partidul Democrat din Moldova, condus de Plahotniuc, a avut parte de o puternica sustinere din partea guvernului de la Bucuresti, mai ales de cand PSD si ALDE au preluat puterea. In decembrie 2016, Vlad Plahotniuc, a felicitat PSD pentru rezultatele obtinute in alegerile din Romania, subliniind ca „se bucura pentru victoria prietenilor si partenerilor din Romania”.