Pe masura ce Alpii se incalzesc, Austria se orienteaza spre turismul cu biciclete de munte

externe

ciclism montan

Leogang-Saalbach este una dintre numeroasele statiuni alpine care pariaza pe activitatile de vreme calda, deoarece temperaturile in crestere si zapada tot mai putina au impins Austria sa investeasca in alternative la sporturile de iarna, relateaza France24.

Biciclisti din intreaga Europa se inghesuie in regiunea Salzburg din vestul Austriei pentru a se intrece pe pantele abrupte.

De la pandemie, semnificatia economica a sezoanelor de vara a „depasit usor” sezoanele de iarna in tara, a declarat Oliver Fritz, economist principal la Institutul austriac de cercetare economica (WIFO).

In mod traditional, vara si iarna au fost ambele responsabile pentru aproximativ jumatate din veniturile anuale ale industriei turismului.

Dar in urma pandemiei, procentul a inclinat spre vara, iar sezonul cald din 2023 va aduce peste jumatate din cele 29,5 miliarde de euro generate de industrie, a adaugat Fritz.

Biciclistii au devenit, de asemenea, al doilea cel mai mare grup de turisti de vara in Austria, dupa excursionisti, potrivit unui studiu, crescand de la 22% inainte de pandemie la 27% in 2023.

Potrivit unui raport comun al serviciilor meteorologice din Austria, Germania si Elvetia, sezonul de iarna de anul trecut in Alpi a fost „caracterizat de temperaturi extrem de blande”, marcand a doua cea mai calda iarna din Austria de la inceputul inregistrarilor in 1851.

Iernile mai putin inzapezite au amenintat existenta renumitelor statiuni de schi din Austria.

„Schimbarile climatice au determinat companiile din turism sa regandeasca si sa preia tendinte, cum ar fi ciclismul montan”, a declarat Martin Schnitzer, economist sportiv la Universitatea din Innsbruck.

Guvernul austriac isi propune sa raspunda cererii in crestere de trasee legale pentru biciclete de munte prin formularea unui plan de semnare a mai multor contracte cu proprietarii de terenuri, inclusiv cu proprietarii de paduri, care in prezent restrictioneaza accesul.

Normele austriece, formulate in urma cu aproape 50 de ani, includ o interdictie implicita de a traversa un teren cu bicicleta, cu exceptia cazului in care proprietarul isi da acordul explicit.

Elaborarea unei strategii la nivel national este „asteptata de mult timp”, a declarat economistul Schnitzer.

Biciclistii pot fi amendati cu pana la 730 de euro pentru incalcarea proprietatii, dar au existat litigii in care pretentiile s-au ridicat la „cateva mii de euro”, a declarat Rene Sendlhofer-Schag de la Clubul alpin din Austria, care este implicat in strategie.

„Nu exista nicio alta tara din Alpi, daca nu chiar din Europa, in care un sport sa fie exclus intr-o asemenea maniera”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: