Pe model Marea Britanie si Italia, un ministru olandez ar vrea sa trimita in Uganda solicitantii de azil din zona, ale caror cereri au fost respinse

externe

Guvernul olandez analizeaza posibilitatea de a trimite solicitanti de azil in Uganda daca cererea lor de azil a fost respinsa, a declarat, miercuri, ministrul Comertului Exterior si Dezvoltarii, Reinette Klever, dupa o vizita de lucru in aceasta tara, potrivit NLTimes.

Politicianul PVV (Partidul Libertatii) de dreapta a spus ca, in cele din urma, depinde de colega ei de partid, ministrul azilului Marjolein Faber, sa dezvolte ideea. Uganda pare sa fie dispusa sa accepte planul, a informat NOS.

Acest lucru s-ar aplica numai solicitantilor de azil din tarile din regiunea din jurul Ugandei sau din Uganda insasi, iar acea tara ar fi platita de Tarile de Jos pentru serviciu. Ar trebui sa se negocieze cate tari ar fi in aceeasi regiune. Cabinetul nu a incheiat inca un acord cu Uganda. Ramane de vazut cum vor reactiona locuitorii din Tarile de Jos la un astfel de plan.

De mai multe luni, guvernul olandez si-a exprimat ingrijorarea cu privire la „tulburari in taberele de refugiati” din Uganda, unde „mai mult de 1,5 milioane de refugiati” locuiesc in zonele care se invecineaza cu Sudanul de Sud si Republica Democrata Congo.

„Conditiile de viata in taberele de refugiati sunt precare. Nu exista intotdeauna suficienta hrana si apa”, potrivit rezumatului detaliat despre situatia sigurantei din Uganda publicat in august de Ministerul Afacerilor Externe.

Prezentarea generala face parte din sfaturile de calatorie si avertismentele actuale ale ministerului pentru cetatenii olandezi. Perspectiva unei „pedepse severe”, inclusiv pedeapsa cu moartea, reprezinta un risc grav pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali, transsexuali si alte minoritati sexuale si de gen.

De asemenea, observa posibilitatea unor „conflicte violente” in zona de frontiera din apropierea Sudanului de Sud si „riscul sporit” de atacuri teroriste, in special la granita cu RDC. In plus, tara se numara printre cei care lupta impotriva unui focar de variola maimutei.

„Avem o relatie lunga cu Uganda si este o tara ospitaliera. Ministrul Azilului va explora in continuare posibilitatile. In final, vrem sa respingem migratia. Pentru Cabinet, este important ca solicitantii de azil respinsi sa se intoarca in tara de origine. Si asta poate fi uneori o piedica”, a spus Klever.

Uganda a fost aleasa deoarece in prezent primeste deja multi refugiati, a declarat Klever. Planul ar trebui dezvoltat in continuare, dar principalul aspect este ca solicitantii de azil africani care au fost respinsi vor fi trimisi in Uganda, unde vor fi primiti si gazduiti. Uganda ar fi compensata financiar pentru acest lucru.

Toate cele patru partide ale coalitiei au reactionat pozitiv in trecut. In cadrul cabinetului anterior, parlamentul a fost aparent de acord cu propunerea de a gazdui solicitantii de azil in Rwanda, chiar daca acestia erau inca in curs de a solicita azil. In acest caz, ar viza solicitantii de azil respinsi.

Tot mai multe tari europene s-au gandit in ultima vreme sa foloseasca centre de returnare. Centrele de returnare sunt locuri din afara Uniunii Europene in care ar fi primiti solicitantii de azil respinsi. Acestia s-ar muta apoi in tara lor de origine.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: