Pe Muntele Fuji inca nu a nins. Zapada nu a mai intarziat atat niciodata in ultimii 130 de ani
Pe Muntele Fuji inca nu a nins, devenind cea mai tarzie perioada a anului in care muntele a ramas gol de cand au inceput inregistrarile in urma cu 130 de ani, potrivit BBC.
Varfurile celui mai inalt munte din Japonia de obicei vad prima ninsoare la inceputul lunii octombrie, dar vremea neobisnuit de calda a facut ca pana acum sa nu se raporteze ninsori.
In 2023, zapada a cazut pentru prima data pe varf, pe 5 octombrie, potrivit agentiei de presa AFP.
Japonia a avut cea mai fierbinte vara inregistrata in acest an, temperaturile intre iunie si august fiind cu 1,76 C mai mari decat media.
In septembrie, temperaturile au continuat sa fie mai calde decat se astepta, deoarece pozitia mai nordica a curentului jet subtropical a permis un flux de aer mai cald spre sud peste Japonia.
Un curent jet este un curent rapid de aer care circula in jurul planetei. Apare atunci cand aerul mai cald din sud se intalneste cu aerul mai rece din nord.
Luna trecuta, aproape 1.500 de zone au avut ceea ce Societatea Meteorologica din Japonia a clasificat drept zile „extrem de calde” – cand temperaturile ating sau depasesc 35C.
Temperatura trebuie sa fie in jurul inghetului pentru ca ploaia sa se transforme in zapada.
In luna octombrie, temperaturile au scazut usor, dar a fost inca o luna mai calda decat media.
Cu toate acestea, apropierea lunii noiembrie fara zapada marcheaza cea mai lunga asteptare a zapezii din 1894 de cand se colecteaza date.
Recordul anterior al zilei de 26 octombrie a fost vazut de doua ori inainte, in 1955 si 2016, a declarat pentru AFP Yutaka Katsuta, un meteorologic la Oficiul Local Meteorologic Kofu.
In timp ce un singur eveniment nu poate fi atribuit automat schimbarilor climatice, lipsa observata a zapezii de pe Muntele Fuji este in concordanta cu ceea ce prevad climatologii intr-o lume care se incalzeste.
Muntele Fuji, aflat la sud-vest de Tokyo, este cel mai inalt munte al Japoniei, cu 3.776 m. Intr-o zi senina, vulcanul, care a erupt ultima data cu putin peste 300 de ani in urma, este vizibil din capitala japoneza. Este prezentat in lucrarile de arta istorice japoneze, inclusiv in imprimeuri din lemn.
Anul trecut, peste 220.000 de oameni au facut ascensiunea spre varf intre iulie si septembrie.