„Pe o ie se poate citi sufletul unui popor” – cercetator etnolog, istoric si teoretician de arta
„Acest costum, aceasta camasa ofera ca si limba un vocabular foarte bogat, din punct de vedere ornamental, cromatic, compozitional dar sintaxa este cea care da spiritul lingvistic si numai astfel putem scufunda acest vocabular bogat de elemente intr-un intreg sa spunem romanesc; daca nu, poate fi orice, poate fi orice fel de creatie.
Noi de fiecare data incercam aceasta pledoarie, seamana putin cu o mica habotnicie, daca ne gandim ca fiecare profesionist, prin pasiunea pe care poate ca o are pentru meseria pe care o face, exagereaza, dar as indrazni sa spun ca in decursul multilor ani ai mei de cercetare, am constatat ca printr-un cuvant poti comunica, dar printr-o propozitie te faci inteles”, povesteste Doina Isfanoni, cercetator etnolog, istoric si teoretician de arta, in cadrul unui interviu acordat Agerpres.
Toti vizitatorii care se imbraca in ie sau poarta o camasa traditionala pot intra gratis, luni, la cel mai mare muzeu in aer liber din Romania, Muzeul ASTRA din Sibiu, informeaza un comunicat de presa.
„Este cunoscut faptul ca in anul 2013 comunitatea online La Blouse Roumaine a initiat o miscare devenita virala in toate comunitatile romanesti (si nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, si Muzeul ASTRA s-a alaturat acestei initiative-fenomen. Asa a aparut aceasta zi speciala a anului, 24 iunie, care din 2022, prin Legea 184, a fost oficializata ca Ziua Iei. Muzeul ASTRA coaguleaza in jurul unui simbol arhetipal, IA, comunitati, valori si trairi!”, a declarat directorul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Stefan.
Luni, de Sanziene, dupa slujba de celebrare a Sfintei Treimi oficiata la biserica din Bezded din Muzeul ASTRA, vizitatorii sunt asteptati sa se prinda in Hora de Sanziene alaturi de comunitatea din Rupea, Brasov. Junii Cetatii vor reconstitui obiceiul de seceris in zona Targului de tara unde se vor impleti coronite din flori de sanziene, se mai arata in comunicatul de presa.