Pe urmele CCR. Cum se indreapta Polonia spre iesirea din UE. CC-ul polonez a decis ca sunt neconstitutionale hotararile CJUE

externe

Curtea Constitutionala din Polonia a decis ca hotararile Curtii Europeane de Justitie legate de controversatelor reforme judiciare din aceasta tara sunt neconstitutionale. Esste o decizie care ar putea avea implicatii de anvergura pentru ordinea juridica a blocului comunitar, relateaza The Guardian intr-un articol cu titlul ‘Legal Polexit’: Poland court rules EU measures unconstitutional. Curtea Europeana de Justitie ceruse suspendarea reformelor poloneze care ar putea afecta imunitatea judecatorilor.

Judecatorul Stanislaw Piotrowicz a declarat miercuri ca instanta constitutionala poloneza a ajuns la un verdict majoritar potrivit caruia masurile UE privind „sistemul, principiile si procedurile” instantelor poloneze nu sunt „in conformitate” cu constitutia poloneza.

Decizia a fost luata la cateva ore dupa ce CJUE a cerut din nou suspendarea imediata a unui organism nou infiintat pentru a supraveghea judecatorii instantei supreme poloneze, cu atributii de a le ridica imunitatea in fata urmaririi penale sau de a le reduce salariile.

Se asteapta ca aceasta confruntare sa se intensifice si mai mult joi, cand instanta UE urmeaza sa emita o alta hotarare privind legitimitatea camerei disciplinare, iar Curtea Constitutionala a Poloniei – dominata de loialisti ai PiS (partidul de guvernamant) – si-ar putea anunta decizia intr-un caz mai amplu si cu consecinte si mai mari, in care se va stabili daca dreptul polonez are intaietate asupra dreptului UE in general.

„Ne aflam in procesul unui Polexit juridic care are loc pas cu pas”, a declarat miercuri, dupa pronuntarea hotararii, Ombudsmanul independent pentru drepturile omului din Polonia, Adam Bodnar.

Fostul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, in prezent seful partidului de opozitie Platforma Civica, a acuzat partidul populist de dreapta aflat la guvernare, Lege si Justitie (PiS), de „parasirea UE”, afirmand: „Doar noi, polonezii, ne putem opune cu succes acestui lucru”.

Insa ministrul polonez al justitiei, Zbigniew Ziobro, a declarat ca decizia Curtii Constitutionale a fost „impotriva interferentei, uzurparii si agresiunii legale din partea organelor Uniunii Europene”.

CJUE, cu sediul in Luxemburg, a cerut pentru prima data anul trecut Poloniei sa suspende camera disciplinara, ca parte a unei proceduri de lunga durata impotriva Poloniei, ale carei reforme judiciare, potrivit UE, submineaza independenta sistemului judiciar.

Cu toate acestea, PiS insista asupra faptului ca reformele sunt necesare pentru a combate coruptia si pentru a elimina influentele persistente din perioada comunista din instante, facandu-le mai eficiente, si afirma ca Bruxelles-ul intervine in mod nejustificat in afacerile sale interne.

„Am vazut in ultimii ani ca organismele UE, cum ar fi Comisia sau Curtea de Justitie a UE, au actionat cu incalcarea tratatelor atunci cand au decis sa intervina in sistemul judiciar polonez”, a declarat saptamana aceasta ministrul adjunct al justitiei, Sebastian Kaleta.

Unii experti au afirmat ca provocarea hotarata a Poloniei la adresa primatului legislatiei UE ar putea marca un posibil prim pas spre o iesire a Poloniei din UE – in ciuda sondajelor de opinie care arata ca apartenenta la UE ramane foarte populara in randul polonezilor.

Cu toate acestea, Laurent Pech, profesor de drept european la Universitatea Middlesex din Londra, a declarat ca o iesire deliberata din UE ar fi o „sinucidere politica”, prezicand, in schimb, are loc o „iesire treptata din ordinea juridica a UE”.

Hotararile care favorizeaza primatul legislatiei poloneze asupra legislatiei UE ar trebui sa determine UE sa „solicite imediat sanctiuni financiare zilnice … si suspendarea finantarii UE”, a declarat el miercuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: