Penalii din Parlament pun la cale o noua manarie. Cum vor sa schimbe legea pentru a scapa mai repede din PUSCARIE
O propunere legislativa semnata de 12 parlamentari UDMR si depusa la Parlament prevede ca eliberarea conditionata poate fi realizata dupa executarea a jumatate din pedeapsa, pentru cazul in care nu depaseste 10 ani, fata de doua treimi, cat prevede Codul Penal in prezent, iar in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare.
In proiectul de lege de modificare a Codului Penal initiatorii acest cod, referitor la conditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inchisorii, astfel incat „eliberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca cel condamnat a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul in care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi din pedeapsa, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani”, arata News.ro.
Codul Penal actual prevede ca poate beneficia de eliberare condtionata cel care a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, potrivit aceleiasi surse.
Proiectul mai prevede ca in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate, sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica, inventie sau inovatie.
De asemenea, proiectul mai prevede modificarea articolului 36 din legea 254/2013 privind executarea pedepselor. Parlamentarii UDMR propun ca regimul inchis sa se aplice initial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta, la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani. In prezent, aceasta prevedere se aplica pentru orice tip de pedeapsa cu inchisoarea.
In proiect mai este introdusa o prevedere care arata ca, in cazul persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de pana la un an, executarea pedepsei se face in arest la domiciliu. Initiatorii mai propun ca, in cazul in care persoana condamnata renunta la procentul de 40% din veniturile realizate in penitenciar, in favoarea penitenciarului, atunci munca se considera nerenumerata si zilele executate pentru zilele de munca prestate.
Astfel, in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca, fata de 5 zile executate, pentru 4 zile de munca, cum prevede legislatia in prezent. In cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 3 zile executate pentru 2 zile de munca. Actuala legislatie prevede 4 zile executate, pentru 3 zile de munca.
De asemenea, potrivit propunerii legislative, in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 2 zile executate pentru o noapte de munca. In prezent, se considera 3 zile executate, pentru doua nopti de munca.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook