Fostul ministru al Justitiei Titus Corlatean a declarat miercuri ca in timpul mandatului sau au existat presiuni din partea ambasadorilor Olandei si SUA pentru numirea intr-o „functie de varf” in sistemul judiciar.
Acesta a fost audiat miercuri in Comisia parlamentara de ancheta privind arhiva SIPA.
„Am confirmat faptul ca au existat la acel moment demersuri, in sensul de presiuni, pentru ca cel care va vorbeste — eram ministrul Justitiei la acel moment — sa faca o anumita nominalizare la o functie de conducere in cadrul Ministerului Public si am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justitiei. Evident ca i-am primit, am stat de vorba. Cel putin in doua cazuri (…) nu am apreciat insistenta si modalitatea in care s-a facut acel lobby. Pot intelege dorinta partenerilor ca sistemul judiciar din Romania sa functioneze, dar acesta trebuie sa functioneze de o maniera profesionista si independenta, in primul rand pentru interesul nostru al romanilor si al Romaniei, nu neaparat la presiunile unor ambasadori straini. Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discutii. Nu am apreciat insistenta ambasadorului american, domnul Gittenstein de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se stie. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi in functia de varf si am discutat profesional in primul rand, pentru ca nu faceam politica cu domnia sa”, a afirmat Corlatean, dupa audierea sa in comisie, citat de Agerpres.
El a spus ca a explicat la acel moment importanta faptului ca in ierarhia judiciara — la Parchetul General, sefii DNA, DIICOT — sa fie oameni profesionisti in domeniu si independenti.
„Nu aveam nevoie sa raspunda la telefoane sau demersuri nici din dealul cel mare, de la Cotroceni, nici din dealul cel mijlociu, de la Palatul Victoria, nici de la ministrii din orice guvern si pentru asta intentia mea la acel moment — si a fost o discutie cu Comisia Europeana pe aceasta tema si am fost la Bruxelles—, sa se faca o procedura de selectie transparenta, prin care sa putem sa evaluam mult mai multi procurori cu experienta, apreciati in Romania. Faptul ca am avut o discutie cam de o ora si un sfert exclusiv pe un subiect spune deja cam care a fost intensitatea discutiei, dar este interesant ca, la sfarsit, domnul ambasador a acceptat intre noi doi valabilitatea rationamentului”, a adaugat Corlatean.
Intrebat daca la acel moment l-a informat pe premier, Corlatean a confirmat. El a spus ca si seful statului Traian Basescu l-a sunat pe tema propunerilor pe care ministrul Justitiei trebuia sa le faca.
„Am primit telefon si de la presedintele Romaniei, care ma invita la acel moment la Cotroceni pentru a discuta (…) pe tema propunerilor pe care ministrul Justitiei urma sa le faca, pentru ca se schimbau mandatele mai multor sefi in Parchetul General… Nu am dat curs acelei invitatii, care a fost facuta in anumiti termeni mai putin placuti, pentru ca in general eu tin foarte mult la respectarea competentelor pe care fiecare le are”, a spus Corlatean.
Fostul ministru al Justitiei a povestit cum a fost sunat de la Cotroceni.
„Da, in clipa in care esti sunat la sfarsitul unei zile de munca lungi, dar nu se plange nimeni de acest lucru, cand esti sunat pe telefonul mobil al aghiotantului, de la Cotroceni, si aghiotantul iti da propriul telefon de serviciu ca sa vorbesti cu centrala si dupa aceea cu presedintele Romaniei, si mai ales discutia in care mi s-a explicat o anumita chestiune cum nu ar trebui sa fac si cum ar fi bine sa fac, nu sunt foarte confortabil. Vorbesc public de astfel de chestiuni, pentru ca nu asa ar trebui sa functioneze institutiile intr-un stat democratic. (…) Domnul presedinte nu a facut explicit referire la nume, ci la modalitatea transparenta in care sa putem invita mai multi procurori, nu unul singur sa vina in fata unei comisii, avand si acceptul Comisiei Europene pentru a face o astfel de procedura. Celelalte interventii diplomatice au fost extrem de explicite si va spun cinstit, neplacute, nominal, cu incalcarea unor dispozitii care ar trebui sa fie valabile pentru toti, in orice moment. (…) Presiunea a depasit limitele acceptabile in relatiile diplomatice intre state”, a mentionat Corlatean.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…