Pensiile speciale ale magistratilor reprezinta un statut al acestora, a declarat miercuri ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, adaugand ca va sustine orice solutie care pastreaza statutul de independenta al acestei categorii profesionale.
Intrebat la finalul sedintei de Guvern daca va face parte dintr-un grup de lucru referitor la pensiile speciale, el a aratat ca va participa in orice grup de lucru in care Ministerul Justitiei va fi solicitat si a aratat ca pachetul legilor justitiei nu a abordat un astfel de subiect, al carui obiect de reglementare este cu totul altul.
„Ce pot sa spun in acest moment este ca noi, prin aceste proiecte de lege, nu ne-am propus sa intram in acest subiect al pensiilor si salariilor, pentru ca obiectul lor de reglementare este cu totul altul. (…) Deci noi n-am schimbat nimic din cadrul legislativ adresat magistratilor in aceasta materie. Este o materie care este in competenta si in responsabilitatea Ministerului Muncii, care, sigur, odata ce va solicita Ministerului Justitiei un efort de expertiza in acest sens, va fi bineinteles intampinat cu deschidere. Deci noi vom participa in orice grup de lucru in care vom fi solicitati”, a precizat ministrul Justitiei.
Potrivit acestuia, „in cadrul acestui efort de elaborare viitoare a legislatiei privind salarizarea si pensiile trebuie consultat evident si CSM, pentru ca este o chestiune care tine si de statutul lor”.
„Deci pentru judecatori si procurori, conform unor conventii internationale la care Romania este parte, pensia este un element de statut, care tine de statutul lor de independenta. Deci ei trebuie sa fie consultati in acest demers si sunt convins ca Ministerul Muncii va avea aceasta deschidere”, a adaugat ministrul Justitiei.
Intrebat daca este de acord cu „rationalizarea” pensiilor speciale ale magistratilor, asa cum se arata in PNRR, Predoiu a spus ca va sustine orice solutie care va pastra independenta magistratilor.
„Voi sustine orice solutie care pastreaza statutul de independenta al judecatorilor si procurorilor, sigur, in marginile reformelor care vor fi propuse. Deci toate aceste obiective trebuie conciliate, trebuie armonizate. Nu poate sa faca un singur minister lucrul asta sau o singura institutie, este o problema generala, prin urmare toata lumea trebuie sa participe la discutarea ei”, a explicat Predoiu.
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…
Luni, intr-un interviu preelectoral cu strategul lui Donald Trump, Steve Bannon, fostul jurnalist, actualmente propagandist…