Pensionarii din silvicultura si de la termocentrale nu vor beneficia de marirea pensiilor, atrage atentia BNS: „Mii de decizii de recalculare a pensiilor risca sa fie emise gresit”

news

Termocentrala

Mii de decizii de recalculare a pensiilor risca sa fie emise gresit, a avertizat joi Blocul National Sindical.

„Blocul National Sindical trage un semnal de alarma asupra pericolelor legate de recalcularea precipitata a pensiilor! Consideram ca, in acest moment, Casa Nationala de Pensii gestioneaza deficitar procesul de recalculare a pensiilor, ignorand drepturile castigate de pensionari in instanta si realitatea din teren. Recalcularea pensiilor se face intr-o graba periculoasa, fara a se asigura ca sistemul informatic este actualizat si capabil sa valorifice hotararile judecatoresti definitive.

In Monitorul Oficial nr. 669 din data de 12.07.2024 a fost publicata Decizia nr. 28/03.06.2024 a ICCJ referitoare la dezlegarea unor probleme de drept privind drepturile care se cuvin la pensie personalului care a lucrat in unitatile de productie a energiei electrice si in termocentrale.

Desi Decizia ICCJ este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial atat pentru instantele de judecata, cat si pentru casele teritoriale de pensii, acestea din urma nu au dat curs solutionarii favorabile a cererilor pensionarilor care se regasesc in situatia reglementata, ignorand cele stabilite de catre instanta suprema.

In prezent, mii de pensionari sunt privati de drepturile legale care li se cuvin din recalcularea pensiei.

Aceeasi situatie se aplica si pensionarilor care si-au desfasurat activitatea in silvicultura si care se regasesc in situatia vizata de Decizia nr. 36/2023 a ICCJ. Aceste categorii de pensionari sufera (sunt prejudiciati) deoarece, desi deciziile ICCJ sunt obligatorii, casele de pensii nu le pun in aplicare, din diverse motive.

In contextul recalcularii pensiilor si emiterii noilor decizii, programul informatic utilizat in prezent functioneaza doar in baza cerintelor prevazute de lege, insa, nu este adaptat pentru a integra si respecta hotararile judecatoresti, cum sunt aceste decizii ale ICCJ, care aduc clarificari esentiale privind drepturile pensionarilor care au lucrat in conditii speciale. Lipsa acestei actualizari va duce la emiterea eronata a mii de decizii de recalculare. Este evident ca nici programul informatic pe baza Legii nr. 263/2010 nu poate fi actualizat intr-un timp atat de scurt pentru a reflecta corect noile conditii speciale de munca.

BNS a atras atentia in repetate randuri asupra acestor pericole, solicitand Ministerului Muncii si Casei Nationale de Pensii Publice sa implementeze de urgenta masurile administrative necesare pentru a efectua toate aceste reparatii.

In aceste conditii, ne confruntam cu adancirea inechitatilor, care ii vor afecta disproportionat pe cei mai vulnerabili dintre pensionari, pe cei care, de fapt, nu au resursele necesare pentru a verifica corectitudinea deciziilor primite.

BNS subliniaza ca, in ciuda entuziasmului actual creat de recalcularile si cresterile de pensii promise, se vor inregistra alte mii de cereri de recalculare, care vor bloca activitatea caselor teritoriale de pensii, vor sufoca instantele de judecata si vor genera discriminari in randul pensionarilor.

BNS solicita o recalculare realizata cu rigurozitate, astfel incat fiecare pensionar sa primeasca ceea ce i se cuvine, fara erori si fara compromisuri! Pensionarii nu trebuie sa suporte consecintele unor procese administrative grabite si neglijente!”, a transmis BNS.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat joi ca deciziile de recalculare a pensiilor vor pleca vineri catre toti pensionarii, conform planului, mentionand ca 3,8 milioane de pensii cresc, iar majorarea medie este de aproape 27%.

„Incepem cu subiectul asteptat de milioane de romani: recalcularea pensiilor, care este una dintre marile prioritati ale acestei guvernari. Alaturi de Ministerul Muncii si presedintele Casei Nationale de Pensii Publice ne asiguram azi ca totul este in grafic si deciziile de recalculare pleaca vineri spre toti pensionarii, conform planului. Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc dupa recalculare, adica peste 82% din totalul pensiilor din Romania, iar cresterea medie a pensiilor este de aproape 27%”, a precizat, miercuri, Ciolacu, la inceputul sedintei de Guvern.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat ca cei mai multi pensionari vor castiga si nimeni nu pierde.

„Am finalizat recalcularea. Nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar au pensii diferite. Guvernul Ciolacu asigura cresterea sustenabila si continua a pensiilor. In lege s-a introdus un mecanism care garanteaza cresterea anuala a pensiilor fara a crea dezechilibre bugetare. Am eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile care ar fi putut duce la inghetarea pensiilor pana in 2070”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Ministrul a mentionat ca in acest an pensionarii beneficiaza de doua majorari.

„In 2024, cei mai multi dintre pensionari beneficiaza de doua majorari: prima majorare la 1 ianuarie 2024. Au crescut toate pensiile ca urmare a cresterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. A doua majorare la 1 septembrie 2024 pentru eliminarea inechitatilor prin recalcularea tuturor pensiilor. Cei mai multi vor castiga, nimeni nu pierde”, a mai spus ministrul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: