Pentagon Leaks: SUA au avertizat in ianuarie ca Ucraina nu va putea tine Bahmut, dar orasul ramane in picioare

externe

armata rusa, pierderi, Ucraina, saptamana, 7.000 de soldati, blindate

Ucraina a decis sa apere Bahmut in ciuda avertismentelor primite din partea SUA in ianuarie, iar la cateva luni dupa aceea, fortele ucrainene inca mai detin marginea vestica a orasului, in cea mai lunga si mai mortala batalie din razboi, scrie The Washington Post (WP), preluat de Ucrainska Pravda.

„Evaluarile SUA au fost sumbre inca din ianuarie, potrivit unor documente secrete americane clasificat, care ar fi fost divulgate de Jack Teixeira, un membru al Garzii Nationale Aeriene din Massachusetts. O evaluare marcata ‘top secret’ avertiza ca avansurile ‘constante’ ale Rusiei din noiembrie ‘au pus in pericol capacitatea Ucrainei de a mentine orasul’, iar fortele ucrainene ar fi probabil ‘in pericol de a fi incercuite, daca nu se retrag in urmatoarea luna [februarie – n.r.]’.”, potrivit WP.

Cu toate acestea, avertismentele SUA au ramas nebagate in seama. Kievul a decis sa pastreze Bahmut, sustinand ca era necesar pentru a mentine moralul national si pentru a impiedica Rusia sa se laude cu orice castig teritorial.

Ucraina a declarat ca luptele prelungite de la Bahmut au slabit fortele Rusiei, deoarece multi soldati au fost ucisi, in special cei din grupul de mercenari Wagner.

Washington Post a vorbit cu unul dintre comandantii ucraineni care supervizeaza lupta pentru Bahmut, colonelul Pavlo Palitsia, care a declarat ca nu a fost informat oficial despre aceste informatii americane.

Palitsia a declarat ca soldatii ucraineni au reusit sa detina parti ale orasului cu luni de zile mai mult decat se prevazuse datorita unei combinatii de razboi urban clasic si recunoastere avansata cu drone, inclusiv bruierea semnalelor.

Dupa ce fortele rusesti au intrat in Bahmut, Palitsia a povestit cum fortele ucrainene s-au retras in blocurile rezidentiale, folosind acoperisurile ca pozitii de tragere si transformand casele in pozitii antitanc.

Ambele parti au inceput sa se bazeze foarte mult pe dronele de recunoastere in interiorul orasului in scopul de a tinti, precum si pe bruiaje pentru a afecta sistemele de navigatie si de comunicatii ale adversarului.

Palitsia a declarat ca ocupantii reusesc sa foloseasca tehnici de bruiaj, iar daca aparatorii „nu au ochi in aer”, nu ii pot lovi pe rusi cu focuri de artilerie. Colonelul a precizat ca recunoasterea este foarte importanta, deoarece Ucraina nu are suficiente obuze, asa ca focul de artilerie trebuie sa fie precis.

Palitsia a declarat ca Ucraina a preluat si tacticile rusesti si mascheaza „punctul de origine” al unei drone sau coordonatele care ar determina locatia unitatii care controleaza dispozitivul.

El a spus ca, daca rusii gasesc dronele ucrainene, vor vedea ca punctul de origine al dronei se afla undeva in Australia.

Palitsia a sosit la postul sau la jumatatea lunii ianuarie – iar la vremea respectiva, evaluarile pe care le-a auzit de la ofiterii din jurul sau au reiterat pesimismul Washingtonului. Toata lumea era convinsa ca vor rezista 2-3 saptamani.

„Dar au trecut luni de zile si suntem inca aici, incercand sa facem tot posibilul sa tinem orasul”, a spus Palitsia.

WP scrie ca documentele americane „scurse” au sugerat, de asemenea, ca moralul rusilor se inrautateste.

Un alt paragraf din document a indemnat Ucraina sa foloseasca „munitii conventionale imbunatatite cu scop dublu” – o combinatie de artilerie si rachete sol-aer – impotriva fortelor rusesti adunate pentru a contracara valurile de asalt.

WP relateaza ca, in momentele critice in care apararea Bahmut parea de nesustinut, Ucraina a deplasat in mod repetat unitati de elita in oras pentru a proteja rutele de aprovizionare si a stabiliza situatia.

Aceasta strategie a avut succes, permitand Ucrainei sa detina marginea vestica a orasului, dar in ultimele zile, linia de contact a devenit din ce in ce mai instabila, potrivit comandantilor.

Situatia se schimba de mai multe ori pe zi – dimineata, un drum poate fi controlat de armata ucraineana, apoi poate fi confiscat de ocupanti, iar cateva ore mai tarziu, ucrainenii pot recapata controlul asupra lui.

Publicatia noteaza ca Bahmut este principala tinta a operatiunilor rusesti in estul Ucrainei. Moscova doreste capturarea orasului pentru ca ar pune bazele stabilirii controlului asupra intregii regiuni ucrainene Donetsk, din care putin peste jumatate este ocupata in prezent de fortele rusesti.

Fortele ucrainene au declarat ca vor continua sa apere orasul.

„Fiecare soldat intelege ca atunci cand suntem in interiorul Bahmutului, oferim timp unitatilor noastre nou create sa se antreneze si sa se pregateasca pentru actiuni viitoare”, a declarat Palitsia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: