Pentagonul a descoperit un balon spion chinezesc care zboara deasupra SUA. Oficialii au decis sa nu-l doboare din motive de siguranta
Pentagonul a declarat ca monitorizeaza un balon spion chinezesc care zboara deasupra Statelor Unite, dar a decis sa nu il doboare din motive de siguranta. Acesta a fost monitorizat prin mai multe metode, inclusiv prin avioane cu echipaj uman, iar cel mai recent a fost urmarit trecand deasupra statului Montana, unde sunt amplasate silozuri cu rachete nucleare. Ca masura de precautie, zborurile de pe aeroportul Billings Logan din Montana au fost suspendate miercuri, scrie The Guardian.
Departamentul canadian al apararii nationale a declarat ulterior ca si el a detectat un balon de supraveghere la mare altitudine. Oficialii americani au declarat anterior ca balonul a survolat o parte a Canadei in drumul sau spre Montana.
Autoritatile canadiene din domeniul apararii au precizat ca nu a existat niciun pericol public, adaugand: „Agentiile de informatii ale Canadei colaboreaza cu partenerii americani si continua sa ia toate masurile necesare pentru a proteja informatiile sensibile ale Canadei de amenintarile serviciilor de informatii straine”.
Pentagonul a precizat intr-o declaratie: „Balonul se deplaseaza in prezent la o altitudine cu mult peste traficul aerian comercial si nu reprezinta o amenintare militara sau fizica pentru persoanele de la sol. Odata ce balonul a fost detectat, guvernul american a actionat imediat pentru a se proteja impotriva colectarii de informatii sensibile.”
Incidentul are loc chiar inainte de o vizita in China a lui Antony Blinken, asteptata in acest weekend, cand se crede ca secretarul de stat american se va intalni cu Xi Jinping. Calatoria nu a fost anuntata in mod oficial, dar atat Beijingul, cat si Washingtonul au vorbit despre sosirea sa iminenta in China.
Un oficial american de rang inalt din domeniul apararii a declarat ca SUA a contactat oficialii chinezi prin mai multe canale si a comunicat seriozitatea problemei.
Oficiali ai Pentagonului au declarat ca exista o aproape o certitudine ca este vorba de chinezi si ca Joe Biden a fost informat cu privire la aceasta situatie. Presedintele a cerut optiuni militare, dar s-a decis ca exista un pericol prea mare ca resturile sa afecteze persoanele de la sol daca ar fi fost doborat.
Un alt factor care a influentat decizia a fost faptul ca, desi zbura deasupra unor situri nucleare sensibile din Montana, nu parea sa colecteze informatii care nu puteau fi colectate de sateliti, astfel incat s-a considerat ca nu era de mare folos chinezilor.
In Montana se afla unul dintre cele trei campuri de silozuri de rachete nucleare ale SUA, la baza aeriana Malmstrom Air Force Base. Tot traficul aerian a fost intrerupt miercuri, de la ora 13.30 pana la ora 3.30, pe aeroportul international Billings Logan din Montana, in timp ce armata a pregatit avioane de lupta si a asteptat raspunsul Casei Albe.
Liderii Congresului au fost informati joi dupa-amiaza cu privire la acest subiect. Presedintele Camerei Reprezentantilor, Kevin McCarthy, a scris ulterior pe Twitter: „Ignorarea nerusinata a suveranitatii SUA de catre China este o actiune destabilizatoare care trebuie abordata cu seriozitate”.
Guvernatorul statului Montana, Greg Gianforte, a declarat ca a fost informat miercuri cu privire la aceasta situatie, dupa ce Garda Nationala a statului a fost notificata cu privire la o operatiune militara in curs de desfasurare in spatiul sau aerian, potrivit unei declaratii a guvernatorului si a purtatorului de cuvant Brooke Stroyke.
Obiectul a zburat mai intai deasupra Insulelor Aleutine din Alaska si prin Canada inainte de a aparea miercuri deasupra orasului Billings, Montana, au declarat oficialii.
Expertii militari spun ca utilizarea baloanelor de mare altitudine este posibil sa se intensifice in urmatorii ani. Acestea sunt mult mai ieftine decat satelitii de spionaj, sunt greu de reperat de radar si greu de doborat, persistand uneori zile intregi dupa ce au fost perforate. Ele se pot „dirija” prin schimbarea altitudinii, folosind calculatoare pentru a calcula cum sa foloseasca vanturile care merg in directii diferite. Pe langa supraveghere, ar putea transporta si bombe, in caz de conflict.
In 2019, armata americana a folosit pana la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solara, pentru a efectua teste de supraveghere la scara larga in sase state din centrul SUA. Baloanele au fost echipate cu radare de inalta tehnologie concepute pentru a urmari simultan mai multe vehicule individuale, zi sau noapte, prin orice fel de vreme, si au fost destinate sa fie folosite pentru a monitoriza traficul de droguri si potentiale amenintari la adresa securitatii interne.
Tensiunile cu China sunt deosebit de mari in numeroase teme, de la Taiwan si Marea Chinei de Sud pana la drepturile omului in regiunea Xinjiang din vestul Chinei si represiunea activistilor pentru democratie din Hong Kong. Nu in ultimul rand, pe lista disensiuilor se afla sprijinul tacit al Chinei pentru invazia Rusiei in Ucraina, refuzul sau de a tine in frau programul de rachete balistice in expansiune al Coreei de Nord si disputele continue privind comertul si tehnologia.