Atunci cand Congresul american a adoptat Legea CHIPS si a stiintei (Science Act) in august 2022, a alocat 53 de miliarde de dolari pentru a finanta cercetarea si productia de semiconductori in Statele Unite, scrie Foreign Affairs.
Ca urmare a acestei legislatii, producatorii de cipuri avansate s-au grabit sa construiasca noi fabrici. De atunci, insa, a devenit rapid evident ca doar capacitatea de fabricare nu va fi suficienta pentru a face din Statele Unite un centru de putere in domeniul semiconductorilor. Ceea ce ii lipseste tarii nu sunt materiile prime sau capitalul. Principala constrangere este lipsa de talente.
Conform proiectiilor actuale, companiile americane de semiconductori vor avea 300.000 de posturi vacante de ingineri calificati neocupate pana in 2030. Orientarea, formarea si recrutarea a sute de mii de cetateni americani va fi imposibila intr-un interval de timp atat de scurt. Singura modalitate de a satisface aceasta cerere este de a recruta mult mai multi lucratori calificati din strainatate. La prima vedere, acest lucru nu ar trebui sa fie o problema: Statele Unite se bazeaza de mult timp pe companiile si universitatile sale pentru a-i atrage pe cei mai buni si mai straluciti din lume.
Ingineri straluciti din intreaga lume au ajutat la transformarea Google intr-o companie tehnologica de top la nivel mondial. Dar acest lucru nu s-a intamplat din cauza sistemului de imigratie din SUA. S-a intamplat in ciuda acestuia. Timp de decenii, Washingtonul nu a reusit sa adopte o reforma semnificativa a imigratiei. Daca Statele Unite doresc sa ramana liderul mondial in domeniul inovarii, nu isi mai pot permite sa ignore talentele care asteapta dincolo de granitele lor.
Puterea de inovare – capacitatea de a inventa, adopta si adapta noi tehnologii pentru a promova puterea nationala – va determina viitorul geopoliticii. Iar aceasta capacitate de a inova depinde, mai presus de toate, de puterea rezervei de talente a unei tari. Ligile sportive profesioniste din SUA inteleg acest lucru: cautatorii de talente din baschet si din baseball strabat intreaga lume pentru a gasi cei mai buni jucatori pentru echipele lor.
Dar cand vine vorba de recrutarea celor mai buni oameni de stiinta din lume in domeniul inteligentei artificiale si a inginerilor de semiconductori, sistemul de imigratie din SUA a ridicat bariere inutile. Restrictiile actuale plaseaza din ce in ce mai mult Statele Unite in urma tarilor cu sisteme de imigratie bazate pe puncte, precum Canada si Regatul Unit, care curteaza agresiv lucratorii si inginerii din domeniul tehnologiei avansate.
Statele Unite sunt in continuare cea mai atractiva tara din lume pentru imigranti. Sistemul sau universitar este invidiat de toata lumea, iar companiile sale sunt lideri mondiali in materie de inovare. Dar, daca Washingtonul doreste sa ramana in frunte si sa realizeze promisiunea CHIPS si Science Act, trebuie sa actioneze pentru a face sistemul sau de imigratie mai transparent si pentru a crea noi cai pentru ca cele mai stralucite minti sa vina in Statele Unite.
60 la suta dintre republicani si 83 la suta dintre democrati au sustinut o imigratie mai calificata in Statele Unite.
Exista un sprijin larg, si din partea democratilor, si a republicanilor, pentru o reforma de bun simt a imigratiei. Recent, 70 de experti si fosti oficiali din domeniul securitatii nationale au publicat o scrisoare deschisa in care solicita Comisiei speciale a Camerei Reprezentantilor privind Partidul Comunist Chinez sa atraga si sa retina talentele de la nivel mondial pentru a mentine pozitia de lider a SUA in domeniul tehnologiei.
Anul trecut, intr-un sondaj realizat de Economic Innovation Group Economic Innovation Group, 60 % dintre republicani si 83 % dintre democrati au sustinut o imigratie mai calificata in Statele Unite. Saptezeci si trei la suta din publicul american este in favoarea unei vize care sa permita absolventilor internationali in domeniul STEM (Science, Technology, Engneering, Mathematics) sa lucreze in Statele Unite.
Legiuitorii din ambele tabere au facut propuneri pentru a creste competitivitatea SUA prin atragerea mai multor lucratori straini cu inalta calificare. Dar aceste propuneri au fost blocate an de an. Anul trecut, a existat un sprijin bipartizan pentru a pune la dispozitie carti verzi suplimentare cu timpi de asteptare mai scurti pentru doctoranzii in domeniul STEM. Cu toate acestea, in cele din urma, aceasta initiativa a fost eliminata din legea finala de autorizare a apararii nationale.
Cu toate acestea, exista o varietate de modalitati de a face schimbari cu sprijinul ambelor partide. In prezent, de exemplu, chiar si un doctor in fizica sau matematica de la cele mai bune universitati din Statele Unite – exact tipul de persoana de care este nevoie pentru a stimula inovarea si descoperirea stiintifica – nu are o cale clara pentru a obtine rezidenta in tara. Congresul ar trebui sa inceapa sa abordeze aceasta problema prin crearea unei carti verzi conditionate pentru doctorii in STEM, poate cu un accent initial pe tarile partenere ale SUA.
Aceasta viza ar oferi beneficiarilor rezidenta permanenta pentru doi-trei ani, cu posibilitatea de prelungire in urma unei evaluari. Exista un precedent pentru crearea unui astfel de program special de intrare: cartile verzi conditionate au fost utilizate cu succes pentru vizele de investitor, iar Statele Unite au adaptat, in diferite momente, vizele pentru cetatenii tarilor aliate. Poate cel mai notabil exemplu in acest sens este viza E-3, care se aplica lucratorilor specializati din Australia si care ar putea fi extinsa la alte natiuni.
Acest nou tip de carte verde ar face ca procesul de imigrare pentru doctoranzii STEM sa fie mai simplu si mai previzibil. De asemenea, ar elimina presiunea exercitata asupra altor categorii de vize cu limite numerice si plafoane de tara, precum si ar permite detinatorilor de carti verzi sa se deplaseze liber intre locurile de munca. In acelasi timp, aceasta noua carte verde ar trebui sa fie insotita de restrictii rezonabile, limitand eligibilitatea la o lista recunoscuta de institutii de cercetare de varf.
Pentru a castiga competitia globala a talentelor, Statele Unite trebuie nu numai sa retina, ci si sa atraga talentele globale. Guvernul SUA ar trebui sa faca un efort concertat pentru a identifica si recruta cercetatori de top din intreaga lume. O carte verde speciala pentru oamenii de stiinta exceptionali ar permite Statelor Unite sa isi mentina avantajul in domeniul tehnologiei si ar ajuta sa faca fata marilor provocari geopolitice din anii urmatori.
De fapt, guvernul american are deja o istorie de succes in utilizarea unei astfel de strategii in deceniile din jurul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In anii 1930 si 1940, Statele Unite au reusit sa atraga o intreaga generatie de talente, inclusiv personalitati precum Albert Einstein si Enrico Fermi. Cei doi au parasit Germania nazista si, respectiv, Italia fascista, inainte de a veni in Statele Unite, unde cercetarile lor, impreuna cu cele ale altor oameni de stiinta emigrati, au fost esentiale pentru Proiectul Manhattan.
Astazi, Washingtonul trebuie sa faca mai mult pentru a atrage oameni de stiinta de varf din tari nealiniate sau chiar ostile, chiar daca acest lucru necesita un control de securitate mai extins. Statele Unite au ratat o oportunitate majora anul trecut, cand presedintele american Joe Biden nu a reusit sa convinga Congresul sa renunte la obligativitatea vizelor pentru inginerii si oamenii de stiinta rusi de top care incercau sa scape de regimul presedintelui Vladimir Putin.
Statele Unite ar trebui, de asemenea, sa faca mai mult pentru a atrage oamenii de stiinta si inovatorii chinezi, care au fost un avantaj urias pentru economia americana. Incepand cu anul 2000, doctoranzii chinezi din domeniul STEM au creat startup-uri evaluate la peste 100 de miliarde de dolari. Daca Washingtonul doreste ca inovatorii sa isi inceapa afacerile in Statele Unite, mai degraba decat in China, trebuie sa fie mai primitor cu talentele chinezesti. Desi la Washington s-a vorbit foarte mult despre riscurile de securitate prezentate de cativa cercetatori straini care au fost acuzati de furt de proprietate intelectuala, un rau mult mai mare va fi adus tarii pe termen lung prin mentinerea in afara tarii a oamenilor de stiinta chinezi intreprinzatori.
De asemenea, Washingtonul trebuie sa faciliteze venirea in Statele Unite a celor mai buni antreprenori din lume. Mai mult de jumatate din companiile americane evaluate la peste 1 miliard de dolari au fost fondate sau co-fondate de imigranti. Dar, spre deosebire de Canada si Australia, nu exista o viza de pornire desemnata pentru antreprenorii care doresc sa infiinteze o afacere in Statele Unite. Congresul ar trebui sa resusciteze o versiune anterioara a legii CHIPS si Science Act care ar fi creat o noua categorie de vize pentru fondatorii de startup-uri. Si acesta este doar inceputul.
Ar trebui create alte cateva clase de vize, inclusiv pentru cetatenii straini cu aptitudini inalte care, in schimbul rezidentei, sunt de acord sa lucreze pentru guvernele federale sau de stat in domeniile care au cea mai mare nevoie de imigratie. Similar cailor de obtinere a cetateniei pentru cei care se inroleaza in armata americana, Statele Unite ar trebui sa foloseasca noi vize pentru a atrage talente exceptionale in administratia locala.
Exista deja semne de progres. Departamentul de Stat planuieste sa faciliteze reinnoirea vizelor pentru milioane de profesionisti internationali fara a fi nevoiti sa calatoreasca in strainatate. Departamentul ar trebui, de asemenea, sa relaxeze cerintele pentru viza J-1, care impune majoritatii detinatorilor sa se intoarca in tarile de origine si sa ramana acolo cel putin doi ani inainte de a se putea intoarce in Statele Unite.
Competitia globala pentru talente este prea importanta pentru a intarzia aceste reforme de dragul unei mari intelegeri bipartizane evazive privind imigratia. Oricat de greu ar fi, deschiderea mai multor cai de intrare in Statele Unite a lucratorilor cu inalta calificare va fi esentiala pentru mentinerea si promovarea competitivitatii nationale si a securitatii nationale. Fara astfel de schimbari, promisiunea CHIPS si a Science Act va ramane neimplinita. Puterea visului american a permis de mult timp Statelor Unite sa atraga cei mai buni si cei mai straluciti. Capacitatea Washingtonului de a alinia cea mai buna echipa pentru viitoarea competitie geopolitica se bazeaza pe acest avantaj. Statele Unite nu isi pot permite sa il piarda.
Foto: ro.depositphotos.com
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…