La doua zile dupa ce procurorul-sef al Curtii Penale Internationale (CPI) a solicitat emiterea unui mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, Viktor Orban i-a insarcinat pe trei dintre ministrii sai sa investigheze ce s-ar intampla daca Ungaria – ca membru al UE – s-ar retrage din Curtea Penala?
CPI a emis anterior si un mandat de arestare impotriva lui Vladimir Putin, iar Ungaria s-ar afla intr-o situatie foarte dificila din cauza unui vid juridic daca presedintele rus ar calatori aici. La sedinta de guvern din 22 mai, ministrul insarcinat cu prim-ministrul Gergely Gulyas , ministrul justitiei Bence Tuzson si ministrul responsabil cu afacerile Uniunii Europene Janos Boka au primit sarcina de a pregati o nota privind posibilele consecinte ale retragerii Ungariei din Curtea Penala Internationala pentru prim-ministru, in special cu privire la consecintele Uniunii Europene – scrie 24. hu.
Momentul nu este deloc o coincidenta: cu doua zile mai devreme, procurorul-sef al Curtii Penale Internationale (CPI) de la Haga solicitase un mandat de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu si ministrul apararii Joav Galant , precum si pentru trei lideri ai Hamas palestinian, pentru care, potrivit procurorului-sef, acestia raspund penal in 2023. pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise incepand cu 7 octombrie (atacul Hamas asupra Israelului).
In martie 2023, CPI a emis, de asemenea, un mandat de arestare impotriva presedintelui rus Vladimir Putin , acuzandu-l ca este responsabil pentru crimele de razboi comise in Ucraina.
Cum Ungaria este membra a Curtii Penale Internationale, daca presedintele rus ar veni aici, in principiu, in conformitate cu mandatul de arestare, ar trebui sa fie arestat. Cu toate acestea, Ungaria nu a avizat Statutul de la Roma de instituire a Curtii Penale Internationale, ceea ce inseamna ca autoritatile maghiare nu ar putea efectua arestarea (Toate tratatele internationale trebuie avizate si publicate in Monitorul Oficial al Ungariei, ceea ce nu s-a facut in acest caz).
Cu toate acestea, pentru ca Ungaria sa se retraga din CPI, pe langa trimiterea unei notificari scrise adresate Secretarului General al ONU – care va intra in vigoare dupa un an – este necesara si decizia parlamentului, deoarece parlamentul a decis si cu privire la aderare.
Cu exceptia Principatului Monaco, a Vaticanului, a Turciei si a Belarusului, toate statele europene au ratificat sau au pus in aplicare conventia CPI.
Analistii mentioneaza ca „repercusiunile internationale ale retragerii din CPI ar fi probabil nefavorabile si ar fi considerate un regres in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor Uniunii Europene”. Cu atat mai mult cu cat instanta penala si UE coopereaza strans, in cazul retragerii Ungariei ar putea fi invocata si o incalcare a regulamentului UE privind statul de drept.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…