life

Pentru prima data in istorie, omenirea a perturbat ciclul natural al apei de pe planeta. Oamenii de stiinta anunta consecintele

Pentru prima data in istorie, omenirea a perturbat ciclul natural al apei, ceea ce va duce la o lipsa de resurse de apa, afecteaza negativ economia si ameninta viata oamenilor, relateaza CNN care citeaza un studiu al Comisiei Globale pentru Economia Apei.

„Pentru prima data in istoria omenirii, dezechilibram ciclul global al apei”, a declarat co-presedintele comisiei Johan Rockstrom. „Nu ne mai putem baza pe precipitatii ca sursa de apa dulce”, a mai spus el.

Ani de utilizare nesustenabila a terenurilor si gestionarea defectuoasa a apei, impreuna cu criza climatica indusa de om, au pus un „stres fara precedent” asupra ciclului global al apei, se arata in studiu.

Din cauza acestor incalcari, aproape 3 miliarde de oameni se confrunta cu deficit de apa. Randamentele scad si „asezarile se scufunda” pe masura ce apele subterane de sub ele scad.

Daca nu se iau masuri imediate, consecintele ar putea fi si mai devastatoare, avertizeaza autorii documentului. Criza apei ameninta peste 50% din productia mondiala de alimente si ar putea reduce PIB-ul tarilor cu 8% pana in 2050, cu pierderi de pana la 15% in tarile cu venituri mici.

Documentul distinge, de asemenea, intre doua tipuri de apa: „apa albastra” care se gaseste in rauri, lacuri si apele subterane si „apa verde” – umiditate care se acumuleaza in sol si plante.

O alimentare neintrerupta cu apa verde este esentiala pentru vegetatie, care absoarbe carbonul care contribuie la incalzirea globala. Cu toate acestea, activitatile umane, cum ar fi drenarea zonelor umede si defrisarea padurilor, epuizeaza aceste rezervoare naturale de carbon, accelerand schimbarile climatice. In acelasi timp, caldura cauzata de schimbarile climatice reduce nivelul de umiditate si creste riscul de incendii.

Problema este agravata de cererea in crestere de apa. Potrivit studiului, fiecare persoana are nevoie in medie de 4.000 de litri de apa pe zi pentru o „viata decenta”, ceea ce este semnificativ mai mult decat cei 50-100 de litri pe care ONU ii considera minim pentru satisfacerea nevoilor de baza.

Autorii studiului solicita guvernelor tarilor sa recunoasca ciclul apei ca o „resursa comuna” si sa rezolve impreuna problemele legate de apa. Acestia subliniaza, de asemenea, necesitatea „revederii rolului apei in economie”.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Cum vrea Ciolacu sa deraieze referendumul lui Nicusor Dan. PSD-istii vor include o intrebare pe buletin care nu are nicio legatura cu tema referendumului

Premierul Marcel Ciolacu a sustinut din nou, vinerim, ca este de acord cu organizarea referendumului…

39 de minute ago

Politistii din Brasov intensifica actiunile de prevenire a absenteismului si delincventei juvenile in unitatile scolare

Odata cu inceputul anului scolar 2024/2025, politistii din Brasov au reluat vizitele in unitatile de…

3 ore ago

Marea increngatura: nepotul lui Ciolacu face afaceri cu energie cu un mogul din Cehia care a avut afaceri grele in Rusia

Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului Marcel Ciolacu, isi vinde o parte din afacerile pe energie…

O oră ago