Pentru prima data in ultimii 9 ani, Italia va ceda Frantei pozitia de lider mondial in productia de vinuri

externe

bordeaux, podggorii

Productia de vin a Italiei va scadea cu 12% in acest an, ajungand la mai putin de 44 de milioane de hectolitri, dupa ce vremea extrema si bolile fungice au afectat puternic podgoriile, relateaza Reuters.

Informatia a fost data publicitatii marti de companiile de lobby italiene din domeniul vinului, UIV si Assoenologi.

O astfel de scadere inseamna ca Italia isi va pierde pozitia de cel mai mare producator de vin din lume, iar Franta va recastiga primul loc pentru prima data in ultimii noua ani.

Intr-o declaratie comuna cu Institutul pentru Alimentatie si Agricultura ISMEA, reprezentantii companiilor de lobby au declarat ca regiunile din nordul Italiei ar trebui sa inregistreze o mica crestere a productiei de 0,8%.

Cu toate acestea, se asteapta ca productia sa scada cu aproximativ 20% in regiunile centrale si cu aproximativ 30% in sud, din cauza unei combinatii de conditii meteorologice nefavorabile si a efectelor unei ciuperci numite plasmopara viticola, potrivit datelor privind prognoza culturilor.

Ciuperca in cauza afecteaza frunzele si fructele vitei de vie si provoaca o boala numita otravirea strugurilor.

„Situatia cu care ne confruntam este foarte dificila, caracterizata in primul rand de efectele schimbarilor climatice, care la sfarsitul primaverii si inceputul verii au provocat boli patogene, precum si inundatii, grindina si seceta”, a declarat Riccardo Cottarella, seful asociatiei expertilor viticultori din Assoenologi.

Cu toate acestea, calitatea vinului nu va fi compromisa, preconizeaza Cottarella. „De la recolta din 2023, vom obtine cu siguranta vinuri de buna calitate, cu varfuri de excelenta”, a spus el.

Potrivit lui Livio Proetti, comisarul extraordinar al ISMEA, nici scaderea productiei nu ar trebui sa provoace alarma, intrucat rezervele existente depasesc 49 de milioane de hectolitri, cea mai mare cifra din ultimii sase ani.

„Problema nu este atat de mult pierderea de catre Italia a pozitiei de lider in ceea ce priveste volumele de productie, ci incetinirea cererii interne si externe, care duce la scaderea preturilor”, a spus Proetti.

Reamintim ca, in luna august, guvernul francez a anuntat alocarea a 200 de milioane de euro din fondul Uniunii Europene pentru eliminarea productiei excedentare de vin prin reducerea suprafetelor cultivate, pentru a limita fluctuatiile de pret si a sprijini producatorii care sunt privati de venituri din cauza scaderii cererii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: